Politiek
Slob: CU gaat niet over privéleven van leden

DEN HAAG – Samenwonende homoseksuelen kunnen volwaardig lid zijn van de ChristenUnie en mogen ook opteren voor partijfuncties.

Redactie politiek
CU-lijsttrekker Slob op campagne. Foto ANP
CU-lijsttrekker Slob op campagne. Foto ANP

CU-lijsttrekker Slob zegt dat dinsdagavond in het NCRV-programma Altijd Wat. „Als je onze uitgangspunten onderschrijft en je staat voor de politiek die de CU bedrijft, weet je van harte welkom.”

Volgens Slob kunnen samenwonende homoseksuelen „als ze wat willen doen binnen de partij”, zich aanmelden. „We hebben geen lijstje gemaakt van onderwerpen van als je dat bent, sorry maar dan is er voor jou geen plaats”, aldus Slob. „Je mag aan tafel, mag meepraten, bent volwaardig lid van de ChristenUnie. En een volwaardig lid van de ChristenUnie mag ook opteren voor bepaalde functies in de frontlinie van de partij.”

De CU-leider stelt daarbij wel dat een samenwonende homoseksueel die binnen de partij actief wil zijn, net als alle andere kandidaten eerst langs een selectiecommissie moet, die bekijkt of hij of zij „geschikt is om een functie uit te voeren en ook of er voldoende draagvlak voor ze is.”

Maar daarbij is de privéomstandigheid dat een homoseksueel samenwoont met een partner geen criterium om de kandidaat bij voorbaat af te wijzen, aldus Slob, die erkent dat het samenwonen van homoseksuelen in de CU-achterban „niet door iedereen als iets positiefs” wordt gezien. Slob: „Het gesprek zal moeten plaatsvinden en dan gaan wij niet over het privéleven van mensen.”

Op de vraag of Slob persoonlijk het samenwonen van homoseksuelen ziet als een belemmering voor het verkrijgen van een partijfunctie, stelt hij: „Als mensen echt met overtuiging voor ons programma kunnen gaan en dat op een integere wijze kunnen uitdragen en ook aangeven dat ze voor duurzame relaties zijn en ook een huwelijk belangrijk vinden, dan vind ik dat wel een hele belangrijke.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer