Buitenland
Taylor voor tientallen jaren achter tralies

LEIDSCHENDAM (ANP) - Ex-president Charles Taylor van het West-Afrikaanse Liberia is woensdag veroordeeld tot 50 jaar cel wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in buurland Sierra Leone. Hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) had 80 jaar geëist.

Taylor. Foto EPA
Taylor. Foto EPA

De verdediging stelde dat de straf voor de 64-jarige Taylor niet mag neerkomen op levenslang.

Taylor was afgelopen maand al door het internationale SCSL in Leidschendam-Voorburg schuldig bevonden aan het helpen bij en mede plannen van die misdaden, zoals moord en verkrachting. Die misstanden hadden plaats in Sierra Leone, een buurland van Liberia, tijdens de burgeroorlog tussen 1991 en 2002.

Taylor steunde de plegers van de misdaden en verhandelde diamanten voor hen. Zijn proces, dat in 2007 begon, werd uit veiligheidsoverwegingen in Nederland gehouden.

Taylor is het eerste voormalige staatshoofd dat door een internationaal hof een straf krijgt opgelegd wegens oorlogsmisdaden. SCSL-rechter Richard Lussick uit Samoa zei dan ook dat hij en zijn twee collega-rechters Taylor zijn officiële functie zwaar hebben aangerekend. Politieke leiders hebben immers een voorbeeldfunctie.

Ook hielden de rechters rekening met het enorme leed dat de slachtoffers is aangedaan, zoals het afhakken van armen en benen en het verkrachten van meisjes. De veroordeling van Taylor was dan ook een emotioneel moment voor de aanwezige slachtoffers. Onder hen was Abubakar Fofanah uit Valkenswaard. Hij had op een hogere straf gehoopt, maar sprak toch van „een overwinning voor Sierra Leone en voor de hele wereld.”

Gemengde reacties

In de twee meest betrokken landen, Liberia en Sierra Leone, waren er woensdag gemengde reacties op de veroordeling van Taylor.

In Freetown waren honderden burgers samengekomen in de hoofdzetel van het Speciaal Hof voor Sierra Leone. Jusu Jarkar, wiens beide handen zijn afgehakt door rebellen, zei tegen de BBC: „Vandaag ben ik gelukkig.” Taylor is veroordeeld omdat hij als president van Liberia rebellen in buurland Sierra Leone hielp die burgers verminkten.

In Monrovia betoogden Liberianen tegen de veroordeling van hun voormalige president. Zij droegen spandoeken met teksten als: „Laat Taylor gaan, laat hem naar huis terugkomen, hij is niet schuldig.” Critici repten over een „politiek proces”. Taylor zelf had in Nederland gesteld dat hij wordt vervolgd omdat de Amerikanen en Britten dat willen. Een enkeling die in de hoofdstad betoogde met de slogan „Taylor is schuldig!”, werd uitgejouwd. Een senator uit het Taylorkamp riep op de radio op tot rust.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer