Buitenland
Charles Taylor schuldig aan oorlogmisdaden

LEIDSCHENDAM (ANP) – Ex-president Charles Taylor van Liberia is wel degelijk medeschuldig aan oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone in de jaren ’90.

Taylor. Foto ANP
Taylor. Foto ANP

Hij kon weliswaar geen bevelen geven aan de rebellenbeweging RUF, die moordde, verkrachtte en mensen verminkte. Maar met zijn financiële en militaire steun heeft hij volgens de rechters van het Speciaal Hof voor Sierra Leone wel degelijk substantieel bijgedragen aan de misdaden.

Het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) houdt op 16 mei in Leidschendam een hoorzitting voor de bepaling van een gepaste straf voor ex-president Charles Taylor van Liberia. De rechters doen dan op 30 mei uitspraak over de strafmaat.

Dit heeft voorzittend rechter Richard Lussick in de Taylor-zaak donderdagmiddag bekendgemaakt. Als de schuld en de straf door de Kamer van Beroep van het SCSL worden bevestigd, moet Taylor zijn celstraf uitzitten in Groot-Brittanië. Daarover is in 2006 in VN-verband overeenstemming bereikt, voordat Taylor voor berechting uit West-Afrika werd overgebracht naar Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer