Economie
„Dit is ’m dus: de dubbele dip”

DEN HAAG – Structurele hervormingen doorvoeren die de economie versterken. Dat is volgens CPB-directeur Teulings hét recept om de huidige financiële malaise te bestrijden.

Marcel ten Broeke
20 March 2012 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 20:01
Teulings. Foto ANP
Teulings. Foto ANP

„Het ging toch steeds over die dubbele dip? Dit is hem”, zegt Teulings nadat hij heeft laten zien dat de Nederlandse economie pas in 2014 weer op de sterkte is als begin 2008.

Na de kredietcrisis eind 2008, volgde in 2011 de eurocrisis die Nederland relatief erg hard raakte. Volgens Teulings is dat vooral te wijten aan de Nederlandse consument die meer dan elders vrij massaal „de hand op de knip” hield als gevolg van dalende huizenprijzen, problemen bij pensioenfondsen en restrictief overheidsbeleid.

De geactualiseerde cijfers die het Centraal Planbureau dinsdagmorgen publiceerde, wijken nauwelijks af van de ramingen die het CPB begin deze maand al uit deed gaan. Alleen het begrotingstekort voor 2012 en 2013 is met 4,6 procent nog weer wat hoger dan de 4,5 procent die eerder werd voorzien.

VVD, CDA en PVV overleggen inmiddels al voor de derde week in het Catshuis over de vraag hoe aan die verslechterende begroting een mouw moet worden gepast. Europa verlangt voor volgend jaar immers een tekort van maximaal 3 procent.

Uit het betoog van Teulings sprak dinsdagmorgen de vrees dat het kabinet om die cijfers te halen, te hard op de bezuinigingsrem zal trappen, wat in de huidige recessie de economie nog verder zal afknijpen.

Slimmer is het volgens de CPB-directeur om hervormingen door te voeren die geld opleveren én de economie versterken.

Als voorbeelden noemde Teulings dinsdagmorgen een snellere verhoging van de AOW-leeftijd, aanpassing van de hypotheekrenteaftrek („iedereen voelt dat het systeem nu onhoudbaar is”) en het van het slot halen van de arbeidsmarkt voor ouderen door een soepeler ontslagbescherming en een kortere uitkeringsduur bij werkloosheid.

Dat dergelijke maatregelen weinig effect hebben voor het tekortcijfer in 2013 stoort Teulings niet. „Als er maar maatregelen worden genomen die geloofwaardig zijn, maakt 2013 of 2015 niet zo veel uit. Wat ik uit Brussel hoor is dat men het vooral belangrijk vindt dat er structurele maatregelen worden genomen.”

De Europese Commissie, die de huidige situatie onlangs nog omschreef als „een milde recessie”, kan Nederland respijt geven wat betreft het tekort in 2013 indien er sprake is van een ”uitzonderlijke situatie”. De komende weken moet duidelijk worden of Brussel die soepelheid ook betracht. Volgens Teulings is daar in ieder geval alle reden toe: „Het is de vierde keer dat de eurozone een dergelijke periode van negatieve groei vertoont sinds de jaren 70. Tja, dat kún je mild noemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer