Economie
CPB heeft tegenvaller voor Catshuis-beraad

DEN HAAG (ANP) – Een extra tegenvaller voor VVD, CDA en PVV die in het Catshuis onderhandelen over miljardenbezuinigingen. Het begrotingstekort van de overheid komt volgend jaar een tiende procent hoger uit dan het Centraal Planbureau CPB begin maart nog dacht. Het wordt niet 4,5 maar 4,6 procent. Als het kabinet wil voldoen aan de EU-eis om volgend jaar weer op een tekort van 3 procent te zitten, betekent dat netto niet 9 miljard euro bezuinigen, maar 9,6 miljard euro.

Premier Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Stef Blok vertrekken op de fiets van het Catshuis na afloop van de onderhandelingen tussen de coalitiepartners. Foto ANP
Premier Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Stef Blok vertrekken op de fiets van het Catshuis na afloop van de onderhandelingen tussen de coalitiepartners. Foto ANP

Dat blijkt uit de definitieve ramingen die het CPB dinsdag openbaar heeft gemaakt. Het CPB raadt het kabinet aan zowel te bezuinigen als hervormingen door te voeren waardoor de economie weer kan gaan groeien.

Het CPB stelt dat de huidige economische recessie in Nederland tot de tweede helft van dit jaar duurt. Europa is volgens de rekenmeesters van het kabinet de afgelopen maanden „langs de rand van de financiële afgrond” gegaan. De situatie lijkt „vooral door ingrijpen van de Europese Centrale Bank” nu stabieler, maar de onderliggende problemen van de zwakke Europese financiële sector zijn niet opgelost, wat negatief kan uitwerken op de reële economie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer