Muziek
Documentaire over musicus Ton Koopman

BUSSUM – Dirigent, organist en klavecinist Ton Koopman (67) staat centraal in een documentaire die zondagavond 18 maart in Bergen in première gaat.

Muziekredactie

Filmmaker Paul Hegeman beschrijft Koopman in de ruim een uur durende documentaire als een „onvermoeibare duizendpoot.” De film heeft als titel: ”Ik wil graag honderd worden. Een jaar uit het leven van Ton Koopman”. De première heeft plaats in Filmtheater Cinebergen in Bergen. Koopman zelf zal bij de première aanwezig zijn.

Hegeman typeert Koopman in een toelichting als „een van de meest gedreven en veelzijdige mensen die ik in m’n leven ontmoet heb. Elke minuut van de dag gebruikt hij optimaal, niet alleen als dirigent en leider van zijn Amsterdam Baroque Orchestra and Choir, maar ook solo, als organist of klavecinist.”

Koopman wordt „veelvuldig gesteund” door zijn vrouw, Tini Mathot, constateert Hegeman, „zonder wier aardse steun de zwevende idealist al lang in de wolken verdwenen was. Koopman en Mathot vormen een voorbeeldig complementair duo. Niet alleen privé, maar ook beroepsmatig. Samen zijn zij verantwoordelijk –hij als uitvoerder, zij als producer– voor de cd-registratie van de verzamelde Bachcantates. Samen doceren zij ook aan het conservatorium van Den Haag. Alleen doet hij dit als hoogleraar aan de Universiteit van Leiden.”

Hegeman volgde Koopman gedurende vier jaargetijden in al zijn activiteiten in binnen- en buitenland. „Van Bussum tot Madrid, van Frankrijk tot Amsterdam. Want weinigen in ons land weten dat deze bijzondere musicus buiten Haitink de bekendste Nederlander in het buitenland is.”

Lees het RD-interview met Ton Koopman uit oktober 2009.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer