Buitenland

Zege Mitt Romney op Super Tuesday nog niet zeker

APELDOORN – Super Tuesday, morgen, is de dag waarop er in tien Amerikaanse staten voorverkiezingen worden gehouden. De Democraten liggen er niet wakker van. Voor hen staat de kandidaat allang vast: de zittende president Obama. Bij de Republikeinse Partij is de strijd echter nog lang niet beslist. Een update aan de vooravond van een krachtmeting.

Buitenlandredactie
5 March 2012 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 19:43Leestijd 5 minuten
Kandidaat Romney. Foto EPA
Kandidaat Romney. Foto EPA

Na ruim twee manden vechten om de Republikeinse nominatie heeft Mitt Romney een duidelijke voorsprong. Als hij het goed doet, kan hij morgen een grote slag slaan.

Waar er tot nu toe steeds één of twee staten naar de stembus gingen om te bepalen wie de Republikeinse kandidaat moet worden, brengen op Super Tuesday kiezers in tien staten tegelijk hun stem uit. Bovendien wordt dan bijna 20 procent van de kiesmannen verdeeld. Kortom: Super Tuesday is voor Romney een uitgelezen kans om zijn tegenstanders op forse achterstand te zetten. Hij heeft zelfs de mogelijkheid de nominatie binnen te slepen en dan is alle wapengekletter ten einde.

Super Tuesday is een cruciaal moment in de voorverkiezingen. Sinds 1984 is er in iedere nominatiestrijd één bepaalde dinsdag geweest waarop een groep staten hun voorverkiezingen houden. Doorgaans wordt deze dag in maart gepland, zoals ook dit jaar.

Verschillende malen zijn deze dinsdagen beslissend geweest in de voorverkiezingen. Bill Clinton leek in 1992 uitgeschakeld in de Democratische race, maar maakte op Super Tuesday een comeback en wist vervolgens de nominatie binnen te halen. De Republikeinen Bob Dole en John McCain wonnen respectievelijk in 1996 en 2008 met overmacht op Super Tuesday, waarna de verkiezingsstrijd voor hun partij over was.

Daarentegen was voor de Democraten de cruciale dinsdag in 2008 de juist weer de opmaat voor een gevecht tussen Hillary Clinton en Barack Obama dat nog maanden zou duren. Terwijl Clinton één staat meer wist te winnen, pakte haar tegenstander een kleine voorsprong qua kiesmannen.

Voor de Republikeinen zijn er nu drie verschillende de scenario’s mogelijk.

Niet waarschijnlijk, maar ook niet onmogelijk is dat Newt Gingrich morgen een comeback maakt. Na zijn overwinning in South Carolina, half januari, is hij weggezakt in de peilingen en stemmingen. Morgen richt hij zich op Georgia, de staat die hij jarenlang als afgevaardigde in het Congres vertegenwoordigde.

In Georgia staat Gingrich in de peilingen op de eerste plaats. Naar eigen zeggen moet hij deze staat winnen om geloofwaardig te blijven. Voor hem staat er dus veel op het spel. Hij lijkt nagenoeg uitgeschakeld voor de nominatie, maar als hij Georgia en enkele andere staten naar zich toe weet te trekken, is hij helemaal terug in de race.

Dat scenario zou negatief zijn voor Mitt Romney. Hij hoopt op Super Tuesday de meerderheid van de staten en van de kiesmannen binnen te halen. Volgens veel analisten zou Romney in dit geval de beslissende klap kunnen uitdelen aan zijn concurrenten. Lukt dat niet, dan is de kans groot dat er nog een lange strijd volgt en mogelijk zelfs eindigt met een ”brokered convention”. Dat betekent dat bij de vergadering waarop de partij haar presidentskandidaten stelt (de conventie) geen van de kandidaten een meerderheid aan kiesmannen heeft. Dan zijn op de conventie de afgevaardigden niet langer gebonden aan de uitslag van de voorverkiezing in hun staat en staat het hun vrij in eventueel een andere kandidaat te kiezen.

Morgen gaat er zowel een aantal conservatieve als gematigde staten naar de stembus. In eerstgenoemde categorie moet Romney zorgen daar niet te ver achter de winnaar te eindigen en zo een deel van de kiesmannen te veroveren. In de gematigde staten, zoals Virginia en zijn thuisstaat Massachusetts, moet hij bovendien een forse voorsprong pakken.

Eén staat wordt daarbij van groot belang: Ohio. De Republikeinse campagnestrateeg Ed Rollins stelt zelfs dat de strijd voorbij is als Romney hier weet te winnen. Deze swingstate heeft zowel veel conservatieve als gematigde kiezers, heeft veel kiesmannen te verdelen en biedt een goede indicatie voor de verkiesbaarheid van een kandidaat omdat veel inwoners hard getroffen zijn door de economische problemen.

Romney is in Ohio in een felle strijd verwikkeld met zijn conservatieve rivaal Santorum. Laatstgenoemde heeft nog wel de leiding in de peilingen, maar Romney is na zijn overwinning in Ohio’s buurstaat Michigan vorige week snel dichterbij gekomen.

Het wordt spannend wie er uiteindelijk met de zege aan de haal zal gaan in Ohio. Die uitslag bepaalt het derde scenario. Wint Santorum hier, dan is het onwaarschijnlijk dat Romney de meerderheid van de kiesmannen achter zich kan scharen. De rooms-katholieke Santorum zal ook in verschillende conservatieve staten een (bijna-)overwinning boeken, waardoor hij een stevig aantal kiesmannen binnensleept. Gingrich lijkt Georgia aan zijn zegekar te gaan binden en Ron Paul haalt in iedere staat enkele kiesmannen binnen. Hierdoor zal de verdeeldheid in de Republikeinse Partij toenemen. In dat geval wordt een ”brokered convention” steeds waarschijnlijker.

www.verkiezingenvs.com

Meer over
Voorverkiezingen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer