Politiek
CDA-motto: Recht uit het hart

MAARSSEN – Recht uit het hart. Dat is het motto waarmee het CDA naar buiten moet treden.

Redactie politiek
CDA-bewindslieden op congres 2012. Foto ANP
CDA-bewindslieden op congres 2012. Foto ANP

Dat stelt de commissie hertaling uitgangspunten van het CDA voor in het eindrapport dat zaterdag is gepresenteerd op het CDA-congres in Maarssen. In eerste instantie wilde de commissie die onder leiding stond van tv-presentatrice en theologe Jacobine Geel het begrip “compassie” als motto nemen. Dat begrip is niet het motto geworden, maar is wel de grondhouding van het CDA, zo staat in het eindrapport. “Het CDA is een partij van en voor mensen die zich willen laten raken door wat er om hen heen gebeurt. De wereld en de aarde gaan hen aan het hart.”

De commissie heeft besloten de vier klassieke uitgangspunten van het CDA te handhaven, maar heeft wel besloten om ze te vertalen. Zo wordt het uitgangspunt “gespreide verantwoordelijkheid”: Voor het CDA begint politiek met de erkenning van maatschappelijk initiatief. Het uitgangspunt “publieke gerechtigheid”: Het CDA staat pal voor de rechtsstaat als onmisbare voorwaarde voor de bescherming van de menselijkewaardigheid. Het uitgangspunt “solidariteit”: Het CDA zet in op betrokken burgers om de onderlinge verbondenheid te versterken. En het laatste uitgangspunt “rentmeesterschap”: Vanuit een besef van verbondenheid tussen generaties voelt het CDA zich geroepen tot zorg voor natuur en cultuur.

Het is volgens Geel de bedoeling dat de hertalingen in de toekomst meer naar voren komen, ten koste van de oorspronkelijke uitgangspunten.


Lees ook het liveblog terug van het CDA-congres.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer