Politiek
Liveblog: CDA-congres over nieuwe koers

UTRECHT – Het CDA houdt zaterdag vanaf 13:30 uur een partijcongres in Utrecht. De bijeenkomst staat in het teken van de presentatie van drie werkgroepen: Strategisch Beraad (zie dit rapport), commissie ”Nieuwe woorden, nieuwe beelden” en werkgroep Organisatie. Volg het congres hier op de voet.

Redactie digitale media
CDA-bewindslieden op congres 2012. Foto ANP
CDA-bewindslieden op congres 2012. Foto ANP

16.54 uur: Applaus – Maxime Verhagen, Sybrand van Haersma Buma en Ruth Peetoom staan samen op het podium en krijgen staande ovatie. Het congres is afgelopen.

16.51 uur: „Chapeau, Maxime!” – Maxime Verhagen zal bij volgende verkiezingen niet beschikbaar zijn als lijsttrekker. Peetoom: „Ik hoop dat we nog lang van je ervaring en talent mogen genieten, Maxime.” Vanuit de zaal wordt geroepen: „Chapeau, Maxime!”

16.48 uur: Congres van betekenis – „Er is geen verbod op nadenken”, benadrukt Peetoom. „Er liepen kiezers weg, omdat ze niet wisten waar het CDA voor stond. Er waren kranten die dit congres van betekenis vonden. Dat is waar.”

16.41 uur: Speech Peetoom – Partijvoorzitter Ruth Peetoom houdt haar speech. Ze spreekt over de verschillen tussen kabinetsbeleid en visie van het CDA. „We leven in een land van compromissen. Wij doen wat wij beloofd hebben; wij denken na over straks.”

16.33 uur: Discussieavonden – Aart Jan de Geus geeft uitleg over de discussieavonden die gaan plaatsvinden: „Ga naar de discussieavonden om te praten, niet om te luisteren. Neem ook minimaal één iemand mee die nog geen CDA-lid is.” Alle leden van het Strategisch Beraad worden bedankt.

16.29 uur: Uitleg Strategisch Beraad – De leden van het Strategisch Beraad lichten het rapport toe. Lees de samenvatting of het volledige rapport (pdf).

15.59 uur: Hypotheekrenteaftrek – De Geus: „Veranderingen bij hypotheekrenteaftrek zijn nodig, zonder schokeffect. Ook het belastingstelsel moet worden herzien.”

15.53 uur: Succes – GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wenst het CDA succes. „Nederland heeft belang bij zelfverzekerde partijen die weten wat ze willen”, schrijft Dibi op Twitter.

15.49 uur: Strategisch Beraad – Aart Jan de Geus komt het podium op. „Het radicale midden: we zijn een stevige middenpartij, geworteld in de samenleving. Is het niet zo dat je juist het radicale geluid hoort op de flanken? Wij moeten een helder geluid laten horen vanuit het midden.”

15.37 uur: Koers – Het CDA houdt vast aan de klassieke uitgangspunten van de partij brij het verder bepalen van de politieke koers.

15.29 uur: In gesprek blijven – Jacobine Geel biedt het rapport aan partijvoorzitter Ruth Peetoom aan. Met de nadrukkelijke uitnodiging niet alleen blij te zijn, maar het gesprek met elkaar te blijven agenderen. „Zo krijgen deze woorden toekomst.” Peetoom loopt de zaal in om reacties te peilen.

15.20 uur: Onderlinge relaties – De commissie heeft ‘onderlinge relaties’ hoog op de agenda gezet. Het gezin en de familie is de eerste oefenplek van moraliteit, aldus Jacobine Geel.

15.13 uur: Compassie – Wat wil de commissie met het woord „compassie”? „Het gaat om het appèl, het Christen Democratisch Appèl. Wat is dat appèl? Mensen mee laten bouwen aan een samenleving met betrokkenheid tot de ander.”

15.07 uur: Jacobine Geel – Jacobine Geel van de commissie “Nieuwe woorden, nieuwe beelden” nu op het podium. Wat zijn de uitdagingen van onze samenleving? Wat is het kloppend hart van het CDA? Met welke woorden en beelden kunnen we onze uitgangspunten uitleggen? Dat zijn de vragen die Geel nu gaat behandelen.

14.33 uur: Afscheid – Er wordt afgescheid genomen van een aantal prominente CDA’ers, onder andere oud-minister Piet Hein Donner. Donner wordt nu vicepresident van de Raad van State.

14.25 uur: Knops over sfeer – Tweede Kamerlid Raymond Knops van het CDA memoreert hoe anders de sfeer was bij het vorige congres toen in de partij hevige discussie was over de dreigende uitzetting van Mauro. „Maar toen ging het om een concrete zaak. Dat maakt de discussie altijd scherper.” Hij wijst erop dat het debat over het uitzetten van de koers over algemene thema’s gaat en dat nu gaat om vooruit kijken. „Het is ontspannen. De discussie gaat niet over links of rechts, maar laat zien dat we het lef hebben om te kiezen voor het midden.”

14.18 uur: Veel heil en zegen – Ruth Peetoom opent het partijcongres met een nieuwjaarswens: „Veel heil en zegen”. Het Wilhelmus wordt staande gezongen.

14.11 uur: Partijvoorzitter Peetoom – Ruth Peetoom: „We bepalen vandaag de plek waar het CDA nu staat en waar we naar toe gaan. We zetten richting uit. Geweldig dat er zoveel mensen zijn.”

14.06 uur: Zelfverzekering – Een lid van de commissie-De Geus verklaart in de wandelgangen dat het rapport “Kiezen en verbinden” vooral bedoeld is om de partij weer zelfverzekering te geven en eenheid te laten uitstralen.

14.02 uur – CDA-afdelingen gaan binnenkort bijeenkomsten beleggen, waar leden kunnen discussieren over het rapport van de commissie Strategisch Beraad. „De opbrengst van deze discussies nemen we mee als voorbereiding op een volgend congres”, aldus Aart-Jan de Geus.

13.59 uur: Lubbers over rapport Strategisch Beraad – „De partij is er aan toe om eens goed te praten over de koers”, zei oud-premier Ruud Lubbers tegenover een verslaggever van de NOS. Hij noemt het rapport van de commissie Strategisch Beraad „nuttig werk” en „een goede aanzet voor interne discussie binnen de partij”. Lubbers mist wel visie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. „Daar is te weinig aandacht aan gegeven.”

13.48 uur: Veel aanmeldingen – Veel CDA-leden hebben zich aangemeld voor het congres. Het aantal beschikbare plaatsen is vorige week nog uitgebreid naar 1500. Toch moest het CDA een aantal leden nee verkopen.

13.40 uur: Uitzending – De NOS zendt het CDA-congres uit via Politiek24. De uitzending begint om 13.45 uur.

13.11 uur: Analyse – Lees hier een analyse van RD-journalist Gerard Vroegindeweij over de nieuwe koers van het CDA. Een samenvatting van het Strategisch Beraad vindt u hier.

13.00 uur: Veerman blij met rapport – Cees Veerman zegt blij te zijn met de geest van de tekst. Volgens hem kan het stuk dienen als een nieuwe start van de partij, zei hij zaterdagochtend bij Tros Kamerbreed. Hij betreurt dat de regeringsdeelname van het CDA geleid heeft tot een scheiding binnen de partij. Een nieuwe koers van de partij kan volgens Veerman bestaan naast de huidige afspraken die het CDA heeft gemaakt in het regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV.

12.40 uur: Veerman niet beschikbaar – Veerman noemde het „uitgesloten” dat hij zich beschikbaar stelt als lijsttrekker. Hij wilde geen namen noemen van CDA’ers die in zijn ogen kandidaat zijn. Hij pleit voor een goede procedure, waarna de juiste persoon „komt bovendrijven.”

12.30 uur: Duidelijkheid over positie Verhagen – Cees Veerman (oud-CDA-minister van Landbouw) vindt het een „grootmoedige daad” dat Maxime Verhagen heeft laten weten niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei hij zaterdagochtend in het radioprogramma Tros Kamerbreed. „Dat hij plaats maakt en duidelijkheid geeft over zijn positie is grootmoedig. Hij heeft dat besluit genomen, daar heb ik alleen maar waardering voor.”

12.24 uur: Om 13.30 gaat het CDA-congres van start in De Fabrique in Utrecht. Klik hier voor het programma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer