Politiek
Denktank levert nieuwe inspiratie voor CDA

DEN HAAG – De nieuwe politieke visie van het CDA „vanuit het radicale midden” verandert niks aan de afspraken in het regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV. Maar hopelijk halen de „frontsoldaten” van het CDA - vicepremier Maxime Verhagen in het kabinet en fractieleider Sybrand van Haersma Buma in de Tweede Kamer - er wel inspiratie uit als dit voorjaar extra bezuinigd moet worden om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Redactie digitale media
Voorzitter van het Strategisch Beraad Aart Jan de Geus, met achter zich CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom, minister Maxime Verhagen en kamerlid Sybrand van Haersma Buma (vlnr), tijdens de presentatie van het rapport over de koers van het CDA. Foto ANP
Voorzitter van het Strategisch Beraad Aart Jan de Geus, met achter zich CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom, minister Maxime Verhagen en kamerlid Sybrand van Haersma Buma (vlnr), tijdens de presentatie van het rapport over de koers van het CDA. Foto ANP

Dat zei oud-minister Aart Jan de Geus vrijdag, onder wiens leiding in het Strategisch Beraad een opzet is gemaakt voor de nieuwe koers van het CDA voor de komende 10 … 15 jaar. De denktank is ingesteld na de grote verkiezingsnederlaag in 2010 en de hevige interne discussie over deelname aan het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom, Verhagen en Van Haersma Buma benadrukten vrijdag dat het rapport ’Kiezen en Verbinden’ van het Beraad gaat over de langere termijn en dat nu eerst het woord aan de leden is. Zaterdag wordt met een bijzonder CDA-congres in Utrecht het startsein gegeven voor de discussie met de leden.

Maar De Geus noemde Verhagen en Van Haersma Buma ook „de mannen die het in de praktijk moeten realiseren.” Hij wees erop dat het kabinet niet alleen besluiten neemt voor de korte termijn, maar ook voor de langere duur.

Als dit voorjaar uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het kabinet meer moet bezuinigen dan is afgesproken, dan moet er ook opnieuw onderhandeld. En dan is het volgens De Geus bijvoorbeeld goed om ook naar hervormingen op de arbeidsmarkt te kijken, zoals het Strategisch Beraad voorstelt.

Verhagen en Van Haersma Buma zeiden veel te herkennen in de visie van de denktank. Volgens hen staat er bijvoorbeeld veel in wat ook al in het verkiezingsprogramma van het CDA staat. Zo wees Verhagen op overeenkomsten als het gaat om hervormingen van de WW en het ontslagrecht.

Het CDA wil een beweging in de sociale zekerheid maken van „nazorg” voor werklozen in de vorm van een WW-uitkering en een ontslagvergoeding naar „voorzorg”, waarbij werkgevers met hetzelfde budget hun overtollige personeel langer in dienst houden en tijdig helpen bij het vinden van ander werk. Maar het minderheidskabinet heeft nu nog met gedoogpartner PVV afgesproken dat niet wordt getornd aan de WW en het ontslagrecht.

Leider

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom gaat op zoek naar een leider van de partij, die volgens haar „authentiek en charismatisch” moet zijn. „En een echte CDA’er”, aldus Peetoom vrijdag bij de presentatie van de nieuwe koers voor het CDA die opgesteld is door het Strategisch Beraad.

Het leiderschap is volgens Peetoom op dit moment „niet aan de orde.” Volgens Peetoom is het binnen de partij een goede traditie dat een lijsttrekker wordt gekozen in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen. Nu wordt het CDA geleid door het driemanschap van vicepremier Maxime Verhagen, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en Peetoom.

Lees hier het CDA-rapport Kiezen en Verbinden

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer