Buitenland
Wereld veroordeelt aanslagen Nigeria

ABUJA (ANP/AFP/RTR) – De wereld heeft de terroristische aanslagen in Nigeria door islamistische militanten veroordeeld. Onder meer de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en het Vaticaan spraken zondag hun afschuw uit.

Foto EPA
Foto EPA

Op kerstavond en op eerste kerstdag kwamen enkele tientallen mensen om het leven door aanslagen op onder meer kerken. Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op drie kerken opgeëist. De sekte wil een islamitische staat stichten in Nigeria.

Lees ook: Nigeria sluit jaar weer af met religieus geweld

Het Witte Huis sprak van zinloos geweld en tragisch verlies van levens. Amerika bood hulp aan om de verantwoordelijken voor de rechter te krijgen. Het Vaticaan noemde het aanvallen van kerken „blinde haat” die is bedoeld om „nog meer haat en verwarring te veroorzaken.”

VN-chef Ban Ki-moon liet weten dat hij meeleeft met het volk van Nigeria en veroordeelde de aanslagen scherp. Ook Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Israël reageerden met afschuw. Dat laatste land stuurt medische hulp naar Nigeria.

President Jonathan Goodluck van Nigeria, zelf een christen uit het zuiden van het land, riep zijn landgenoten op zich te verenigen om de geweldsdaden te veroordelen. Hij verzekerde de Nigerianen dat zijn regering vastberaden is de daders voor het gerecht te brengen.

De bloedigste aanslag was zondag in een buitenwijk van de hoofdstad Abuja. Daar ging een bom af bij een kerk, waardoor zeker 28 doden vielen. Verder waren nog twee kerken het doelwit: in Jos en Gadaka. Op kerstavond waren er twee aanslagen in de noordoostelijke stad Damaturu. De explosieven gingen af op een verkeersplein en bij een kantoor van de geheime politie.

Vorig jaar was Nigeria ook het toneel van geweld tijdens en rond Kerst waardoor tientallen doden vielen. Ook toen werd een aanslag bij een kerk gepleegd in de stad Jos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer