Economie
„Steeds meer gemeenteleden worstelen met zondagsarbeid”

GOUDA – Christenen moeten op de werkvloer opvallen door liefde voor hun collega’s en door hun mate van beschikbaarheid als er een beroep op hen wordt gedaan.

Jan Mark ten Hove
Ds. H. E. J. van der Laan uit Gouda doet mee aan de themazondag ”Christen-zijn op je werk”. Foto RD, Anton Dommerholt
Ds. H. E. J. van der Laan uit Gouda doet mee aan de themazondag ”Christen-zijn op je werk”. Foto RD, Anton Dommerholt

Dat zegt ds. H. E. J. van der Laan, hervormd predikant te Gouda. Hij verleent voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn medewerking aan de themazondag ”Christen-zijn op je werk”.

Waarom doet u mee aan de themazondag?

„Omdat ik merk dat steeds meer gemeenteleden worstelen met vragen rond zondagsarbeid, materialisme, de harde cultuur op het werk, of ze collega’s wel of niet moeten waarschuwen als er gevloekt wordt. Maar ook heel andere problemen spelen op, zoals de tijdverdeling tussen werk en gezin.”

Is er behoefte aan een themazondag?

„Ja. De overgang van kerk naar werk wordt door gemeenteleden als pittig ervaren. Ze hebben het gevoel burger van twee werelden te zijn.”

Hoe vult u de themazondag in?

„In de ochtenddienst wil ik stilstaan bij 1 Petrus 2:12a: 
„En houdt uw wandel eerlijk onder de heidenen.” Ik heb voor deze tekst gekozen omdat een christen zich vaak een vreemdeling zal voelen op de werkvloer. Hij doet niet mee aan roddel, belastingontduiking of stakingen.”

Welke Bijbelse figuur spreekt u aan?

„Daniël. Ook als onderkoning in Babel bleef hij bidden met geopende vensters naar Jeruzalem. Obadja en Jozef vind ik eveneens sprekende voorbeelden van mensen op verantwoordelijke posities die zich niet schaamden vanwege hun geloof.”

Hoe kun je christen zijn op het werk?

„Christenen moeten laten zien dat zij hart hebben voor collega’s en voor hun werk. Als het goed is, valt dat op. Het kan niet zo zijn dat iemand na veertig jaar met pensioen gaat terwijl collega’s nooit iets hebben gemerkt van diens levensbeschouwelijke achtergrond.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer