Binnenland
Coalitie worstelt met gewetensbezwaarde ambtenaar

DEN HAAG (ANP) – De coalitie zit in haar maag met de wens van de PVV om ambtenaren te verplichten iedereen te trouwen, heteroseksueel of homoseksueel. Woensdag was er daarom overleg tussen de fractievoorzitters van VVD, CDA en PVV. Ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij schoof aan.

Foto ANP
Foto ANP

Bronnen rond het overleg stelden na afloop dat er nog geen uitkomst is en dat er op een later moment nog verder zal worden gepraat.

Het kabinet wil de mogelijkheid openhouden dat trouwambtenaren met gewetensbezwaren een homohuwelijk weigeren te voltrekken. Nu de PVV dinsdag liet weten zich daartegen te verzetten, is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het verbieden van weigerambtenaren. GroenLinks stelde er eerder al een motie over op.

De SGP, die de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV in de Eerste Kamer aan een meerderheid kan helpen, wil dat de ambtenaar die een homohuwelijk weigert juist beter beschermd wordt. Het kabinet sprak 2 weken geleden al over de gewetensbezwaarde ambtenaar en doet dat vrijdag mogelijk opnieuw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer