Politiek
PVV zet homozaak op scherp

DEN HAAG – De PVV wil ambtenaren die gewetensbezwaren hebben tegen het sluiten van homohuwelijken uit hun functie zetten. De christelijke fracties in de Tweede Kamer reageren verschillend op de mededeling.

Redactie politiek
Foto ANP
Foto ANP

PVV-leider Wilders twitterde dinsdag: „PVV-fractie wil via wetswijziging af van weigerambtenaar. Iedere ambtenaar dient iedereen te trouwen: heteroseksueel of homoseksueel.”

Tot nu toe was onduidelijk hoe hoog de PVV de kwestie van de gewetensbezwaarde trouwambtenaren wilde spelen. De partij is altijd een groot voorstander geweest van homo-emancipatie.

Nu de PVV duidelijk stelling neemt tegen orthodox-christelijke trouwambtenaren lijkt het nog slechts een kwestie van tijd tot het verbod in de wet wordt geregeld. Er is namelijk een grote meerderheid in de Kamer voor een verbod op trouwambtenaren die weigeren homohuwelijken te sluiten. Alle niet-christelijke partijen zijn daarvoor.

Het kabinet is momenteel bezig met het opstellen van een brief aan de Kamer over trouwambtenaren. Anderhalve week geleden zou de kwestie in het kabinet aan de orde komen, maar tot nu toe is er geen brief naar de Kamer gestuurd.

De christelijke partijen reageren verschillend op de mededeling van Wilders. ChristenUniefractievoorzitter Slob is zeer teleurgesteld. Volgens hem laat de PVV nu haar ware gezicht zien: „De partij heeft niets met orthodoxe christenen. Wilders beroept zich altijd op het joods-christelijke gedachtegoed, maar als er iets belangrijk is in deze traditie, dan is het wel dat je rekening houdt met elkaar én met gewetensbezwaren. Op dit terrein kan dat heel goed. Gemeenten moeten homohuwelijken sluiten, maar ambtenaren die gewetensbezwaren hebben, kunnen aanblijven.”

SGP-fractievoorzitter Van der Staaij stelt dat zijn partij „hecht aan de vrijheid van gemeenten om trouwambtenaren te benoemen en ook aan de ruimte voor gewetensbezwaarde ambtenaren.” De SGP-voorman betreurt het zeer dat er „bij allerlei partijen, van GroenLinks tot de PVV, afnemende tolerantie hiervoor is.”

De SGP heeft „helaas geen toverstokje om andere partijen te overtuigen, maar we zetten ons daar wel altijd voor in op basis van goede argumenten.” Van der Staaij wacht nu eerst de brief van het kabinet af.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg heeft geen behoefte om te reageren op Wilders’ tweet. Ze neemt na ontvangst van de kabinetsbrief een standpunt in.

GroenLinks is blij met het standpunt van de PVV. Het Kamerlid Van Gent sprak dinsdag over „goed nieuws.” Ze wil binnenkort een motie indienen om gemeenten geen ruimte meer te gunnen voor ambtenaren met gewetensbezwaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer