Politiek
Schreeuwpartij overschaduwt Kamerdebat

DEN HAAG (ANP) – Tot grote frustratie van een groot deel van de Tweede Kamer is ook de tweede dag van de algemene beschouwingen uitgelopen op een ongehoorde, verbale botsing met opnieuw een hoofdrol voor PVV-leider Geert Wilders.

Aanvaring tussen Wilders en Rutte. Foto ANP
Aanvaring tussen Wilders en Rutte. Foto ANP

Zes uur lang was er een inhoudelijk debat over onder meer de ingrepen in de zorg, de sociale zekerheid en de financiële steun aan Griekenland. Aan het einde van de middag ontplofte het debat alsnog.

Rutte beschuldigde Wilders ervan dat de PVV de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan eerder een islamitische aap had genoemd. Wilders ontkende dat, wat leidde tot de voor het Nederlandse parlement unieke schreeuwpartij tussen de twee. „Doe eens normaal man”, beet Wilders Rutte toe toen die hem met een smalend ”ach” had onderbroken. „Doe eens normaal man? Doe lekker zelf normaal! Tsjongejonge...”, antwoordde Rutte.

De oppositie wierp Rutte voor de voeten dat zijn gezag en de reputatie van Nederland schade oplopen door het gedrag van Wilders. Hijzelf stelde dat Wilders wil provoceren en anderen daar niet automatisch op zouden moeten duiken. Rutte vond wel dat Wilders zijn „grenzen van fatsoen” had overschreden toen Wilders Cohen woensdag wegzette als „bedrijfspoedel.”

PvdA-leider Cohen verweet Rutte lichtzinnigheid en stelde dat het aanzien van het ambt van premier is geschaad door de uitlatingen van Wilders. Rutte was het daar niet mee eens en constateerde dat een scherp debat er nu eenmaal bij houdt. „Ik lig er niet wakker van”, zei Rutte na afloop van het debat. Voor hem verandert er ook niets in de verhouding tussen kabinet en gedoogpartij. Ook de regeringspartijen VVD en CDA stelden zich op dat standpunt.

De kabinetsplannen voor volgend jaar kwamen ondanks felle kritiek van de oppositie op de bezuinigingsdrift van het kabinet ongeschonden door de Kamer. Rutte beloofde nog wel een bezuiniging op het kindgebonden budget, een extraatje voor ouders met lagere inkomens, aan te passen om grotere gezinnen tegemoet te komen.

Bij de stemmingen nam de Kamer nog een motie aan die het kabinet oproept niet verder te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet moet deze hele regeerperiode vasthouden aan een budget voor ontwikkelingssamenwerking van minimaal 0,7 procent van het nationaal inkomen, stelde een meerderheid van de oppositiepartijen plus het CDA.

De PVV wil ontwikkelingssamenwerking beperken tot noodhulp en wil het budget verder verlagen als het kabinet door de economische crisis de komende jaren extra zou moeten bezuinigen. Dat wordt met de aangenomen motie een stuk lastiger.

Wilders voorspelde een „bikkelhard gevecht” tussen hem en het kabinet als extra bezuinigingen de komende jaren nodig zouden zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer