Politiek

Begroting ongeschonden door Kamer

DEN HAAG – De rijksbegroting voor 2012 komt vrijwel ongeschonden door de Tweede Kamer. De regeringscoalitie van CDA en VVD die gedoogsteun krijgt van de PVV, komt niet met voorstellen om financiële wijzigingen aan te brengen in de kabinetsplannen voor volgend jaar.

Redactie politiek
21 September 2011 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 16:43
Minister Verhagen (l.), Premier Rutte (m.) en Minister De Jager (r.) tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP
Minister Verhagen (l.), Premier Rutte (m.) en Minister De Jager (r.) tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP

Dat blijkt woensdag tijdens de algemene beschouwingen over de rijksbegroting voor 2012. In het verleden kwamen de regeringsfracties meestal met voorstellen om de gepresenteerde begroting te verbouwen, bijvoorbeeld op het gebied van de koopkracht. Nu heeft het kabinet zelf al voor 1 miljard euro verschoven in de uitgaven en de inkomsten om het koopkrachtverlies voor mensen met de laagste inkomens te beperken. Mede daarom hebben CDA, VVD en PVV hebben geen behoefte aan extra verschuivingen.

Gezamenlijke moties van de coalitie over andere onderwerpen waarmee extra uitgaven zijn gemoeid, komen er ook niet. De PVV is sowieso geen fractie die onder genuanceerde en afgewogen compromismoties een handtekening zet, zo stellen ingewijden. Wellicht komt de PVV morgen wel met een motie waarin staat dat er geen cent extra naar de Grieken mag.

De VVD is dik tevreden met de eerste begroting van het kabinet van de liberaal Rutte. De fractie heeft geen enkele behoefte om de partijgenoot en premier af te vallen of te bekritiseren. Daarom komen er vanuit de VVD ook geen moties om wezenlijke wijzigingen aan te brengen in de begroting voor 2012.

De CDA-fractie heeft wel een aantal financiële wensen, maar dan gaat het om relatief kleine verschuivingen. Zo willen de christendemocraten 300 miljoen euro die nu op de plank bij gemeenten ligt en bestemd is voor onderwijshuisvesting, doorsluizen naar scholen. VVD en PVV zullen dat steunen.

Verder wil het CDA de 100 miljoen die beschikbaar is voor de introductie van een groep nul voor leerlingen met een taalachterstand niet bestemmen voor alle gemeenten in het land, maar alleen voor de vijf grootste steden. Ook hiervoor lijkt een Kamermeerderheid te zijn.

De oppositie in de Tweede Kamer heeft tal van financiële wensen, maar het kabinet en de regeringsfracties zullen die niet inwilligen.

De belangrijkste financiële verschuiving van de afgelopen dagen is bewerkstelligd door de SGP, namelijk op het gebied van het kindgebonden budget. De bezuiniging op deze inkomensafhankelijke toeslag blijft intact, maar komt nu niet alleen terecht bij de grotere gezinnen, maar bij alle huishoudens met kinderen.

SGP-leider Van der Staaij vindt dat de overheid een schild voor de zwakken moet zijn. De partij heeft daarom moeite met de bezuinigingen op persoonsgebonden budgetten voor mensen met een handicap en het beperken van tegemoetkomingen aan chronisch zieken. Ook de ChristenUnie heeft daar kritiek op.

CU-fractievoorzitter Slob meent dat premier Rutte een voorbeeld moet nemen aan de Brit Cameron, die regelmatig de waarde van gezinnen onderstreept.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer