Kerk & religie
China laat christenen huiskerken vrij

BEIJING – China heeft voorganger Zhang Rongliang vrijgelaten. Hij werd in december 2004 opgepakt en in 2006 veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf. Ook vijf andere christenen zijn vrijgelaten.

Kerkredactie
Foto Wikimedia
Foto Wikimedia

Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de vervolgde kerk, vrijdag. Baptist Press meldde donderdag dat vier vrouwen, Gao Fuqin, Zhao Guoai, Yang Caizhen en Yang Hongzhen, en één man, Li Shuangpin, zijn vrijgelaten. Zij hadden een vooraanstaande positie in de Fushan huisgemeente in Linfen. Deze kerk werd in september 2009 verwoest door een Chinese politiemacht. Vijf andere leden van deze gemeente zitten nog gevangen. Baptist Press meldt ook hoe een tegenstander van het abortusbeleid in China lichamelijk wordt uitgeput en streng wordt bewaakt.

Zhang Rongliang, leider van de China for Christ Church, een grote niet-geregistreerde huiskerkbeweging van China met meer dan vijf miljoen leden, werd eind 2004 zonder aanklacht gearresteerd. Pas in juni 2006 veroordeelde China hem tot 7,5 jaar gevangenisstraf vanwege het „frauderen met een paspoort en het illegaal oversteken van de grens.” Hij werd vastgehouden in de gevangenis in Kaifeng.

In de gevangenis is Zhang slecht behandeld. De voorganger lijdt aan diverse chronische aandoeningen zoals diabetes en een hoge bloeddruk maar hij kreeg nauwelijks medicijnen hiervoor.

Het is niet de eerste keer dat Zhang gevangen zat. Voor zijn arrestatie in 2004 bracht hij in totaal twaalf jaar door in de cel, waarvan zeven in een werkkamp in Xi Hua. Alleen Zhangs vrouw mocht hem bezoeken.

Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling zegt dat Zhang zich inzet voor meer vrijheid voor christenen in China. „Zhang zei tegen mij: „Als er vrijheid in China komt, dan kunnen we vertellen over wat God heeft gedaan. Jullie oren zullen ervan tuiten. Het is nu de taak van de Chinese Kerk om het Evangelie te verkondigen binnen en buiten China.”” Of Zhang zijn werk als kerkleider weer kan oppakken, is niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer