Muziek
Boek over Feike Asma wegens 100e geboortedag

APELDOORN – Uitgeverij De Banier komt volgend voorjaar, ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Feike Asma, met een boek over de legendarische organist.

Muziekredactie
Feike Asma. Foto RD
Feike Asma. Foto RD

Asma werd op 21 april 1912 in Den Helder geboren. Op 18 december 1984 overleed de organist in Amsterdam op 72-jarige leeftijd. Het is de bedoeling dat de uitgave op zaterdag 21 april in de Rotterdamse Laurenskerk wordt gepresenteerd, tijdens de zesde editie van het evenement ”In het spoor van Feike Asma”.

De redactie van het boek is in handen van Aad Alblas (Rotterdam), die een groot aantal hoofdstukken voor zijn rekening neemt. Andere schrijvers die hun medewerking verlenen zijn Jaap Remmelzwaal, Ger van Barneveld, Jan van ’t Hul, Herman van Vliet, Pieter Baak, Jan Koster en Gerrit Kraa.

In de hoofdstukken komen de verschillende kanten van het leven van Asma aan de orde: als uitvoerend musicus, als componist, als koordirigent, als gemeentezangbegeleider, de achtergrond van de tijd, de kritieken op zijn optreden, de plaatsen waar hij organist was, zijn glorietijd in Rotterdam, zijn relatie met de orgelbouw, zijn leermeesters en leerlingen, zijn concerten en opnamen in het buitenland en de kerstconcerten in de Amsterdamse Oude Kerk.

Bij de uitgave zal een cd worden gevoegd met historische opnamen van Asma. Everhard Zwart verzorgt de uitgave van een manuscript van Asma.

Twintig jaar geleden, in 1992, verscheen ter gelegenheid van Asma’s tachtigste geboortedag, eveneens bij De Banier, al een boek over de legendarische organist: ”Feike Asma, organist”, geschreven door M. C. Verbeek.

Eveneens op zaterdag 21 april 2012 organiseert de stichting Selectief ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Feike Asma in de Bovenkerk van Kampen een Feike Asmafestival. Aan het middagprogramma werken de organisten Marco den Toom, Harm Hoeve en Peter Eilander mee. Het avondprogramma wordt verzorgd door de organisten Marco den Toom, Harm Hoeve en Everhard Zwart, die uitsluitend werken van Asma zullen vertolken.

Ook de stichting Vox Humana organiseert op Asma’s geboortedag een herdenkingsbijeenkomst: in de evangelisch-lutherse kerk in Den Haag.

Lees hier de artikelen in het RD van december 2009 rond de 25e sterfdag van Feike Asma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Feike Asma

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer