BRATISLAVA – Leden van de Slowaakse Gereformeerde Kerk met een Slowaakse nationaliteit protesteren tegen een besluit van de kerk om samen te gaan met de Gereformeerde Kerk in Hongarije.
Dat maakte de Oostenrijkse rooms-katholieke persdienst Kathweb donderdag bekend.
In een open brief met driehonderd handtekeningen wordt gevraagd of de synode van de Slowaakse Gereformeerde Kerk bijeen kan komen om zich nogmaals over de kwestie te buigen.
De Gereformeerde Kerk in buurland Hongarije groeide in 2009 sterk door fusies met kerken in omliggende landen. Hongaren wonen in landen als Roemenië, Servië, Oekraïne en Slowakije. Die landen behoorden tot 1918 tot de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Deze Hongaarse bevolkingsgroepen kunnen zich sinds twee jaar aansluiten bij de Hongaarse Gereformeerde Kerk. Alleen de Gereformeerde Kerk in Slowakije besloot niet mee te doen met de fusie vanwege etnische spanningen in het land.
Eind juni van dit jaar besloot de leiding van de kerk alsnog om samen te gaan met de Hongaarse Gereformeerde Kerk. De Slowaakse Gereformeerde Kerk telt ongeveer 110.000 leden. Zo’n 80.000 daarvan hebben de Hongaarse nationaliteit, de andere 30.000 leden hebben de Slowaakse nationaliteit.
Theoloog Igor Kiss en Marian Hamari, woordvoerder van kerkleden met de Slowaakse nationaliteit, vrezen voor een toenemend overwicht van de Hongaren in de kerk. Volgens hen streefden de Hongaren in de negentiende eeuw daar ook naar op allerlei maatschappelijke terreinen. Marian Hamari vindt de stap van de Slowaakse kerk „onaanvaardbaar, vooral vanuit christelijke oogpunt”, omdat de Hongaarse Gereformeerde Kerk, „volgens het natieprincipe fungeert als een kerk van Hongaren. Zo behoren Slowaken ook een Slowaakse Gereformeerde Kerk te hebben.”
Door de voorgenomen fusie vervallen verder mogelijk overheidssubsidies van Slowakije voor de kerk.