Binnenland

VN: Droogte Somalië ergste humanitaire ramp in wereld

DEN HAAG (ANP) – De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 geopend voor giften voor de slachtoffers van de droogte in delen van Kenia, Ethiopië en Somalië. Er is al geruime tijd geen regen gevallen in de Hoorn van Afrika, en de verwachting is dat het nog lang gaat duren voordat het weer gaat regenen, aldus de SHO maandag.

11 July 2011 19:02Gewijzigd op 14 November 2020 15:46
Foto EPA
Foto EPA

„Hierdoor worden miljoenen mensen door hongersnood getroffen, de ergste hongersnood in 60 jaar”, aldus een verklaring van SHO. Een woordvoerder van de organisatie zei de indruk te hebben dat de gemiddelde Nederlander niets eens van het probleem af weet. „We willen dan ook vooral dat er aandacht voor komt.”

Door de droogte mislukken oogsten, sterft het vee en stijgen de voedselprijzen. De hulporganisaties verwachten een ernstige crisis die nog maanden gaat duren. „Grootschalige en langdurige hulp is nodig.”

Vrijdag liet de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr weten dat dagelijks honderden Somaliërs naar Ethiopië en Kenia vluchten. De opvangkampen in die landen zijn overvol.

De SHO bestaat uit Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, Unicef Nederland en World Vision.

Somalië

De huidige droogte en hongersnood in Somalië is de „ergste humanitaire ramp in de wereld”. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, António Guterres, maandag gezegd. Gutteres zei dat hij veel vluchtelingenkampen heeft gezien, maar dat hij nog nooit mensen had in zo’n vertwijfelde toestand had gezien.

Vluchtelingen die van Somalië naar opvangkampen in Ethiopïe en Kenia trekken, zijn soms weken onderweg zonder voedsel. Te drinken hebben ze nauwelijks. Veel mensen overlijden onderweg.

Een 35-jarige vrouw vertelde dat ze vluchtte vanwege de honger, maar dat haar twee zoontjes en een dochtertje onderweg overleden. Ze was 35 dagen onderweg naar het kamp Dabaab in Kenia. Een andere vluchteling verhaalde over kinderen die onderweg ten prooi vielen aan hyena’s en leeuwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer