Politiek
Liveblog: Coalitie haalt geen meerderheid in Eerste Kamer

DEN HAAG – Coalitie met de PVV haalt 37 zetels in de Eerste Kamer. Dat is geen meerderheid. De SGP kan de coalitie aan een meerderheid helpen. Bekijk hier ook de RD-uitzending met vertegenwoordigers van de christelijke partijen in de Senaat.

Redactie digitale media
20 May 2011 15:51Gewijzigd op 14 November 2020 15:04
Foto ANP
Foto ANP

22.54 uur – Na een dag waarin de uitslagen van de Eerste Kamer bekend werden sluit de redactie dit liveblog.

22.36 uurAnalyse van politiek redacteur Addy de Jong: SGP behoudt spilpositie, maar dat heeft een prijs.

21.07 uur – SGP-voorlichter Menno de Bruyne via Twitter: „De laatste jaren is de SGP ettelijke keren door de CU gedumpt. In dat licht bezien is de verongelijktheid vd CU nu lichtelijk hypocriet.”

20.50 uur – De ChristenUnie is teleurgesteld in de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen. Het verloren gaan van de potentiële vierde zetel voor ChristenUnie en SGP is volgens de CU de schuld van de SGP.

20.35 uur – Door de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen is er „een bijzondere verantwoordelijkheid ontstaan voor de SGP, en daarmee ook breder voor het geheel van de christelijke politiek.” Aldus SGP-leider Van der Staaij tegen het Reformatorisch Dagblad.

20.26 uur – Jarenlang werkten de fracties van SGP en ChristenUnie nauw samen in de Eerste Kamer. Maar dat zal nu niet meer gaan, zegt CU-senator Kuiper in een interview met politiek verslaggever Marcel ten Broeke. „Het doet me pijn te moeten constateren dat de vriendschap van de SGP met de VVD groter is dan die met de CU.”

20.12 uur – Rutte: VVD heeft veel overeenkomsten met SGP. De premier reageert op radio 1 op de uitslagen van de Eerste Kamerverkiezingen.

19.00 uur – Jolande Sap, GroenLinks-fractievoorzitter Tweede Kamer: „Ik vind het jammer dat de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen geen recht doet aan de uitslag van de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen, waarin de oppositiepartijen gezamenlijk een meerderheid behaalden. Na de gedoogsteun van de grootste zwartkijkers van Nederland worden nu de zwarte kousen gemobiliseerd om het kabinet in het zadel te houden. Het is verontrustend dat het kabinet straks een conservatieve koers gaat varen en dat fundamentele mensenrechten ter discussie staan als er wordt samengewerkt met de SGP. Denk hierbij aan de positie van vrouwen, homo’s en andere minderheden.”

18.53 uur – Volgens vicepremier Verhagen (CDA) is het huidige kabinet gewend om juist met de kracht van argumenten steun te verwerven voor standpunten. „Dat deden we in de Tweede Kamer, dat kan ook in de Eerste Kamer.” Dat zei hij maandag in het tv-programma EenVandaag. „Op cruciale dossiers staat de SGP ook aan onze kant. Omdat we meerderheden moeten verwerven, moeten we soms ook met andere partijen tot een vergelijk komen. We moeten rekening houden met gevoelens van andere partijen, dat doen we in de Tweede Kamer ook.”

18.36 uur – Met deze uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen kan het kabinet verder, aldus premier Mark Rutte in een eerste reactie. „ We waren en we blijven een minderheidskabinet, dus dat zal hard werken blijven.” Rutte zei dat er geen afspraken zijn gemaakt met de SGP, die coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV aan een meerderheid in de Eerste Kamer kan helpen. „Maar met de SGP zijn veel overeenkomsten. Daar valt goed mee te werken. Maar dat geldt ook voor andere partijen.”

18.24 uur – De SGP betreurt het dat de senaatsfractie een zetel heeft moeten inleveren, ondanks de stemmenwinst bij de Statenverkiezingen.

18.17 uur – SGP-voorlichter Menno de Bruyne via Twitter: „Eerste maatregel van het kabinet na uitslag verkiezingen Eerste Kamer: zwarte kousen komen in het lage BTW-tarief.”

18.16 uur – Vakcentrale FNV wijst de toekomstige Eerste Kamerleden er nog eens op dat zij geacht worden de door de Tweede Kamer aanvaarde wetsvoorstellen te controleren. „We gaan ervan uit dat de nieuwe Kamer dat gaat doen en dat dat betekent dat zij een aantal heel slechte bezuinigingsvoorstellen die de Tweede Kamer naar de Eerste Kamer stuurt op de inhoud zullen beoordelen”, zei een woordvoerster van FNV.

18.15 uur – Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken uit de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen op dat het kabinet een politieke meerderheid in de Senaat heeft. Het kabinet Rutte-Verhagen kan dan ook verder gaan met zijn werk, aldus de brancheorganisaties.

De werkgevers stellen dat het kabinet met deze uitslag „vaart kan maken met het sterker maken van onze economie, door de overheidsfinanciën op orde te brengen en de concurrentiekracht van onze internationaal opererende bedrijven en van het mkb verder te versterken”.

18.04 uur – CU-fractievoorzitter (Tweede Kamer) Arie Slob via Twitter: „Ik betreur onnodige verlies van een zetel voor christelijke politiek in Eerste Kamer. Grootste rest bleek nu geen argument te zijn.”

17.56 uur – Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren via Twitter: „Onze Statenleden hebben scherp aan de wind gezeild, maar het bootje is gelukkig weer veilig in de haven. Coalitie uiterst wankele positie.”

17.39 uur – Het Zuid-Hollandse Statenlid Stoop (tevens fractievoorzitter) heeft er wel even over moeten nadenken toen hij van de partijtop van de SGP vorige week het verzoek kreeg dat één persoon van zijn tweekoppige fractie vandaag niet op de SGP- maar op de CDA-lijst zou stemmen. „Ik ben al lange tijd Statenlid en maak de verkiezingen voor de Eerste Kamer vanuit die functie al voor de vijfde maal mee”, verklaart Stoop tegenover het Reformatorisch Dagblad. „Maar dit is me nog nooit overkomen.”

Alles afwegende heeft hij aan het verzoek wel gehoor gegeven. „Het risico bestond, zo hadden rekenmeesters van de coalitie en van mijn partij berekend, dat als we deze manoeuvre niet zouden toepassen, de coalitie zou blijven steken op 36 zetels én dat de SGP zijn huidige strategische positie zou verliezen. Dat risico wilden we niet nemen. Daarom heeft een van ons CDA gestemd, om de christelijke politiek er zo sterk mogelijk uit te laten komen.”

Of de wijze waarop zijn fractie vandaag gestemd heeft daadwerkelijk heeft voorkomen dat de coalitie bleef steken op 36, weet Stoop niet. „Dat zal best na te rekenen zijn, maar ik heb dat nog niet gedaan. Ik had tot nu toe te maken met het risico dat tot op vanmiddag bestond en waartegen wij als partij maatregelen hebben willen nemen.”

17.33 uur – CDA-fractievoorzitter (Tweede Kamer) Sybrand van Haersma Buma: „Dit is conform de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. De coalitie heeft geen meerderheid en moet samenwerken met anderen de komende jaren. Dat kan ook winst zijn. Soms zal een voorstel het niet halen. Er zijn zeker thema’s waar overeenkomsten zijn tussen het CDA en de SGP, zoals de moreel-ethische onderwerpen en het geldt ook voor godslastering. De SGP is nu een factor van betekenis. In de Tweede Kamer hebben we gezien dat de coalitie stabiel is. Er zijn grote inhoudelijke verschillen tussen het CDA en de PVV maar afspraken worden nagekomen. Als dat zo blijft, voorzie ik dat Nederland de komende vier jaar door een stabiele coalitie geregeerd kan worden.”

17.23 uur – Tweede Kamer-fractievoorzitter Alexander Pechtold: „We verliezen door een stomme, maar menselijke fout een belangrijk lid in de fractie van de Eerste Kamer. Met het ontbreken van Mischa Wladimiroff in de fractie verliezen we een belangrijk lid specifiek op het gebied van buitenlandse juridische zaken. Ik ben in ieder geval opgelucht dat die zetel niet ten goede komt aan de coalitie of gedoogpartner PVV. Al is het wel zorgelijk dat de SGP, die andere gedoogpartner, het kabinet aan een meerderheid kan helpen in de Eerste Kamer. Het hachelijke avontuur waaraan Mark Rutte met zijn minderheidskabinet is begonnen vertaalt zich verder. Het is beter als het kabinet meer onderhandelt over alternatieven en zo een breder draagvlak creëert. Maar vooralsnog heb ik nog weinig gemerkt van de uitgestoken hand van de premier.”

17.20 uur – Een VVD’er in de provincie Utrecht heeft maandag bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer waarschijnlijk gestemd voor het CDA. Volgens VVD-fractievoorzitter Frits Barneveld Binkhuysen ‘per ongeluk’. Hij zegt verbaasd te zijn. Van tevoren was in de fractie afgesproken om op de eigen partij te stemmen. „We zijn nu aan het kijken hoe dit kan”, liet hij na afloop weten. Hij denkt niet dat er opzet in het spel is. In Utrecht gingen zeven stemmen naar het CDA, terwijl er maar zes afgevaardigden van de partij in Provinciale Staten zitten. Tien stemmen gingen naar de VVD. De Statenfractie van de VVD bestaat in Utrecht uit elf personen.

17.19 uur – Kees van der Staaij, voorman van de SGP in de Tweede Kamer: „We komen duidelijk in een verantwoordelijke positie als het om sommige kabinetsplannen gaat. Maar we willen onszelf blijven: onafhankelijk en constructief. Wij gaan op deze positie echter niet dealen met het kabinet, al het is niemand verboden rekening te houden met de SGP. De uitslag is wel even een teleurstelling, ook omdat de ChristenUnie ons niet aan een zetel heeft geholpen, we hadden allebei een halve zetel over.”

17.15 uur – Arie Slob, fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamer: „We hadden door samenwerking met de SGP gehoopt een derde zetel te zullen krijgen in de Eerste Kamer. Wij hebben de SGP destijds aan een tweede zetel in de Eerste Kamer geholpen en ook aan een zetel in het Europees Parlement. Omdat we de meeste reststemmen hadden, hadden we ook recht op die zetel, dat was altijd het gebruik. Maar helaas heeft de SGP een andere keuze gemaakt. Dat is een breuk met het verleden en dat betreur ik.”

17.14 uur – PVV-leider Geert Wilders op Twitter: „Uitslag positief, geen meerderheid maar met SGP voldoende basis voor meerderheden. Lakmoesproef blijft realisatie punten uit gedoogaccoord!!”

17.13 uur – Vicepremier Maxime Verhagen (CDA): „De Statenleden van het CDA hebben samen afgesproken om op een verantwoordelijke manier hun stem uit te brengen, en dat is ook gebeurd. Het kabinet heeft de kans om door te gaan met het beleid voor een sterk en welvarend Nederland.”

17.09 uur – VVD-Senator Loek Hermans: „Ik ben blij dat de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen zo goed is vertaald. Dit betekent dat er geen directe meerderheid is voor het kabinet, dus moet het spreken met anderen, zoals de SGP, om te kijken hoe voorstellen toch tot een meerderheid kunnen komen. Het functioneren van de Eerste Kamer zal veranderen. Het zal meer politiek worden. En de slagkracht van het kabinet moet omhoog.”

17.07 uur – Statenlid Wim Cool van de D66-fractie in Noord-Holland heeft een ongeldige stem uitgebracht door niet met rood potlood te stemmen. Dat bleek maandagmiddag bij het tellen van de stemmen in deze provincie. Noord-Holland was de laatste provincie die de uitslagen naar buiten bracht. De fractie van D66 verliet de vergadering direct nadat commissaris van de Koningin Johan Remkes de uitslagen van Noord-Holland had voorgelezen. Ook vier jaar geleden ging het mis bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in Noord-Holland. Het Statenlid Cheryl Braam van GroenLinks bracht toen een ongeldige stem uit.

16.58 uur – Gerrit Holdijk, enig overgebleven SGP’er in de Senaat tegenover de NOS: „De meerderheid voor een voorstel is niet vanzelfsprekend omdat wij nu de 38ste zetel hebben. Wij wegen bij ieder voorstel de voors en tegens. Een sleutelpositie? Dat zal nog moeten blijken. We ervaren deze uitslag als een verlies, omdat we van twee naar een zetel zijn gegaan. Ik ben een simpele jurist, ik hou me niet op met gedoogakkoorden.”

16.57 uur – PvdA-fractievoorzitter Tweede Kamer Job Cohen: „De regering haalt geen meerderheid, dit betekent dat ze echt afhankelijk zullen zijn van PVV en SGP. Het kabinet wordt als het ware gegijzeld door de PVV en de SGP. Bij het CDA hadden ze al buikpijn over de samenwerking met de PVV en ik kan me voorstellen dat liberalen het met de SGP niet allemaal fijn vinden. Nu zullen ze het elke keer wet voor wet moeten bevechten. In de Tweede Kamer is Rutte al afhankelijk van de PVV, die daar veel voor terugkrijgt. Maar het gemak waarmee Rutte in dossiers waaraan de PVV niet meedoet op steun op de oppositie rekent, dat gaat een keer mis.”

16.56 uur – Jan Schippers, directeur van het wetenschappelijk bureau van de SGP: „EK-uitslag: Goed dat SGP de swingvote houdt; treurig dat CU er nu nog niet aan gewend is dat de SGP niet haar spreekwoordelijke bijwagen is.”

16.55 uur – Fractievoorzitter SP Emile Roemer tegen RTL 7: „De grote vraag is wat de SGP hier allemaal voor terugkrijgt. Onlangs is door de VVD een initiatief om godslastering niet langer strafbaar te stellen onderuitgehaald. Wat gaan ze allemaal aan de SGP geven? Dit is een hele magere meerderheid in de Eerste Kamer. Ik denk dat Mark Rutte het de komende tijd niet makkelijk zal krijgen. Het is lastig uit te leggen dat er koste wat kost alles maar ingeleverd wordt om maar in dat Torentje te blijven zitten. We zullen in de oppositie samenwerken op terreinen zoals onderwijs en sociale zekerheid. Wij moeten de scherpe randen van dit kabinetsbeleid eraf halen waar dat nodig is. Dit hele circus van deze verkiezingen moet echt anders. Daar moet wat aan gebeuren, daar gaan wij zeker werk van maken.”

16.50 uur – Stef Blok, VVD-fractievoorzitter Tweede Kamer: „Deze uitslag is volgens verwachting, er is uitgekomen wat de kiezer heeft bepaald bij de Statenverkiezingen. Met deze uitslag is regeren niet gemakkelijker geworden, maar ook niet onmogelijk. In de Eerste Kamer zal naar meerderheden gezocht moeten worden, dat is geen verrassing. De traditie is dat er geen politieke spelletjes gespeeld worden, maar dat er in de Eerste Kamer wordt getoetst wordt op kwaliteit. Het kabinet zal met goede voorstellen komen, dus dat kan gewoon doorgaan.”

16.37 uur – Nieuwe samenstelling Eerste Kamer: VVD: 16, PvdA: 14, CDA: 11, PVV: 10, SP: 8, D66: 5, GroenLinks: 5, ChristenUnie: 2, SGP: 1, PvdD: 1, OSF: 1, 50PLUS: 1.

16.31 uur – Extra zetel van D66 gaat inderdaad naar de SP, naar de zittende senator Tuur Elzinga. D66 verliest volle zetel in Eerste Kamer door stem in N-Holland niet met een rood potlood te hebben uitgebracht.

16.29 uur – De fracties van de SGP, D66 en CDA hebben allemaal één tactische stem uitgebracht op een andere partij. De SGP bracht een extra stem uit op het CDA, D66 bracht een extra stem uit op de PvdA en het CDA bracht een extra stem uit op de VVD.

16.27 uur – Het kabinet zal bij het uitvoeren van zijn plannen steeds moeten zoeken naar de steun van andere partijen in de Senaat. Het hoopt daarbij vooral op de steun van de SGP, die op een groot aantal terreinen het kabinetsbeleid kan ondersteunen.

16.26 uur – D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Van Boxtel: „Door gebruik verkeerde potlood loopt D66 één zetel mis.”

16.24 uur – CU behaalt twee zetels, SGP één.

16.23 uur – ANP: Coalitie behaalt 37 zetels in Eerste Kamer.

16.19 uur – Uitslag provincie Noord-Holland: VVD: 13, CDA: 5, PVV: 6, SGP: 0, PvdA: 11, GroenLinks: 5, SP: 5, D66: 5, ChristenUnie: 1, PvdD: 1, 50PLUS: 0, OSF: 2, 1 ongeldige stem.

16.15 uur – NOS: In Noord-Holland is één stem van D66 ongeldig verklaard, omdat die niet met een rood potlood was ingevuld.

16.11 uur – De tweekoppige fractie van 50PLUS in de Limburgse Staten heeft maandag een stem gegeven aan de OSF. Volgens 50PLUS-fractievoorzitter Albert Leppens waren daarover afspraken met de OSF gemaakt. „We hebben dat in het belang van het land gedaan”, zei Leppens. „Het gaat er bij ons om zo veel mogelijk tegenstand tegen het huidige kabinet te organiseren”, voegde hij daaraan toe. „Wij hadden stemmen over, zij hadden stemmen tekort. (ANP)

16.07 uur – In de provincie Noord-Brabant heeft een VVD-Statenlid kennelijk op de PVV gestemd, die een zetel meer haalt dan het aantal PVV-statenleden. In Flevoland heeft ook een VVD’er gekozen voor een andere partij (PVV)

16.05 uur – De fractie van het CDA in de Limburgse Staten heeft een stem gegeven aan de VVD. Een van de tien christendemocratische Statenleden stemde op de Limburgse VVD-kandidaat Jos van Rey uit Roermond. Dat bevestigde fractievoorzitter Martijn van Helvert van de CDA-Statenfractie maandagmiddag na afloop van de stemming in het provinciehuis in Maastricht. In ruil voor deze VVD-stem krijgt het CDA in Zuid-Holland een stem terug, die drie keer zo zwaar weegt, aldus Van Helvert. „Wij en de VVD worden er sterker door”, zei hij. (ANP)

16.01 uur – Uitslag provincie Noord-Brabant: VVD: 11, CDA: 10, PVV: 9, SGP: 0, PvdA: 7, GroenLinks: 3, SP: 8, D66: 5, ChristenUnie: 0, PvdD: 1, 50PLUS: 1, OSF: 0.

15.59 uur – 1 SGP’er in Z-Holland heeft niet op de SGP gestemd. Waarschijnlijk op VVD.

15.58 uur – Johan Robesin hult zich in stilzwijgen over zijn stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. „De verkiezing is geheim, dus ik vertel ook niet op wie ik heb gestemd.” Johan Robesin kwam in het nieuws nadat hij, na een gesprek met Mark Rutte en Geert Wilders in het Torentje, zei niet meer op de Onafhankelijke Senaatsfractie te zullen stemmen uit onvrede met de samenwerking met 50PLUS van Jan Nagel. Hij zei te gaan stemmen op één van de drie coalitiepartijen. Robesin lijkt te hebben gestemd op de PVV. Die kreeg zes stemmen. De vijf Statenleden van de PVV lijken te hebben gestemd op hun fractievoorzitter Peter van Dijk. Een stem ging naar landelijk lijsttrekker Machiel de Graaf. Dat lijkt de stem van Robesin te zijn. (ANP)

15.57 uur – Uitslag provincie Utrecht, VVD: 10, CDA: 7, PVV: 5, SGP: 1, PvdA: 7, GroenLinks: 4, SP: 5, D66: 5, ChristenUnie: 2, PvdD: 0, 50PLUS: 1, OSF: 0.

15.56 uur – In de meeste provincies stemden de meeste Statenleden gewoon op hun eigen partij. In Zeeland week Robesin van die lijn af; in Utrecht stemde een VVD’er op het CDA en een PvdD-Statenlid op de SP.

15.54 uur – Uitslag provincie Zuid-Holland: VVD: 13, CDA: 6, PVV: 8, SGP: 1, PvdA: 11, GroenLinks: 3, SP: 5, D66: 4, ChristenUnie: 2, PvdD: 1, 50PLUS: 1, OSF: 0.

15.52 uur – CU-senator Kuiper: „Wij hebben hier in EK een samenwerking al jarenlang tussen onze partijen. Herkennen elkaar als christelijke politieke partijen. Na statenverkiezingen, 2,57 zetel. Wij hadden grootste rest. Ons bestuur heeft aangegeven: volgens oude gebruiken zouden we het nu vanzelfsprekend vinden als SGP ons zou steunen op weg naar derde zetel. Resultaat moet blijken.”

SGP-senator Holdijk: „Ik heb begrepen dat ons partijbestuur anders beslist heeft.”

Kuiper: „Tot op vanochtend was het voor ons niet duidelijk. Zou zeer teleurstellend zijn als er nu van oude lijn werd afgeweken.”

Holdijk: „Er rust al een tijd een extra verantwoordelijkheid op onze en mijn schouders. Het gevolg van druk van verantwoordelijkheid op je schouders is dat je steeds steviger met je voeten op de grond komt te staan. Misschien moet er meer gelaten worden dan gedaan worden (door het kabinet om SGP te paaien). Tweede Kamer heeft het primaat.”

Kuiper: „Ergens tijdens de gesprekken is het gestokt. Voelt als een schram op onze samenwerking.”

Holdijk: „Ik denk dat we ook na vandaag nog samen door een deur kunnen.”

15.46 uur – Uitslag provincie Groningen: VVD: 6, CDA:5, PVV: 3, SGP: 0, PvdA: 12, GroenLinks:, SP: 6, D66: 3, ChristenUnie: 3, PvdD: 1, 50PLUS: 0, OSF: 1.

15.45 uur – Uitslag provincie Overijssel: VVD: 8, CDA: 11, PVV: 4, SGP: 2, PvdA: 9, GroenLinks: 2, SP: 4, D66: 3, ChristenUnie: 3, 50PLUS: 1, PvdD: 0, OSF: 0.

15.41 uur – Uitslag provincie Limburg: VVD: 9, CDA: 9, PVV: 10, SGP: 0, PvdA: 6, GroenLinks: 3, SP: 6, D66: 2, ChristenUnie: 0, PvdD: 0, 50PLUS: 1, OSF: 1.

15.38 uur – Holdijk: „Dit wil niet zeggen dat we straks niet meer samen door 1 deur kunnen…”

15.36 uur – Uitslag provincie Drenthe: VVD: 9, CDA: 6, PVV: 4, SGP: 0, PvdA: 12, GroenLinks: 2, SP: 4, D66:2, ChristenUnie: 2, , PvdD: 0, 50PLUS: 0, OSF: 0.

15.35 uur – Kuiper: „Volgens oude gebruiken zou SGP ons moeten steunen op weg naar de derde zetel. Het resultaat moet nog blijken.” Holdijk: „Ons partijbestuur heeft anders besloten.”

15.34 uur – Kuiper (CU) en Holdijk (SGP) bevestigen het tegenover NOS: ieder voor zich. Restzetel gaat in rook op.

15.33 uur – SGP en CU gaan niet samen op weg maar kiezen voor zichzelf. Zekere restzetel voor beide partners daarmee verdwenen.

15.32 uur – In Friesland hebben de Statenleden van alle partijen, dus ook ChristenUnie en SGP, op zichzelf gestemd. PVV’er Van der Galien (ex-SGP), die suggereerde op de SGP te gaan stemmen, heeft dat blijkbaar niet gedaan.

15.31 uur – Uitslag provincie Friesland: VVD: 6, CDA: 8, PVV: 4, SGP: 0, PvdA: 11, GroenLinks: 2, SP: 3, D66:2, ChristenUnie: 3, PvdD: 0, 50PLUS: 0, OSF: 4.

15.29 uur – Statenleden SGP en CU stemmen in Zeeland op eigen partij.

15.27 uur – Uitslag provincie Zeeland: VVD: 7, CDA: 6, PVV: 6, SGP: 4, PvdA: 7, GroenLinks: 1, SP: 3, D66: 2, ChristenUnie: 2, PvdD: 0, 50PLUS: 0, OSF: 1.

15.26 uur – NOS: Statenlid Robesin uit Zeeland lijkt PVV te hebben gestemd.

15.23 uur – RD-redacteur Marcel ten Broeke: „Als ik alle tweets van CU-prominenten moet interpreteren, kiezen ‘as we speak’ zowel de SGP- als de CU-Statenleden vandaag voor zichzelf.” Eerder schreef hij een artikel over de verschillende scenario’s over het stemgedrag van CU en SGP.

15.17 uur – Een kwartier voor de stemmingen in de provincie Utrecht geeft CU-Statenlid Arne Schaddelee via Twitter een inkijkje in de strategie van de ChristenUnie: „Strategie; principieel standvastig blijven en hopen/bidden op bewogen SGP-ers.”

15.14 uur – Addy de Jong, redacteur op redactie politiek van het Reformatorisch Dagblad: „De spanning stijgt. Het is nooit eerder vertoond dat de media zó bovenop een Eerste Kamerverkiezing zaten als nu. Dat het live wordt uitgezonden hoe in alle provincies door alle Statenleden wordt gestemd, is een unicum in de parlementaire geschiedenis.

Wanneer zal de einduitslag bekend zijn? De schatting is op dit moment een uur of half vijf. Eerst moeten de diverse provincies uit eigen uitslag vast stellen. Dan voert het ANP die twaalf uitslagen in in een spreadsheet. En dan…, dan weten we het.

Wat? Hoe de Eerste Kamer er de komende jaren uit zal zien. En vooral: of de coalitie van VVD en CDA, gedoogd door PVV, met enig gemak of met heel veel zand in de raderen kan doorregeren.”

14.11 uur – De VVD lijkt zich nog niet erg zorgen te maken over de uitslag van de verkiezing van de Eerste Kamer maandag.

13.30 uur – De grote vraag is vandaag: krijgt de coalitie en de PVV samen een meerderheid in de Senaat. Of hebben ze de SGP daarvoor nodig. En wat wordt de stemstrategie van de ChristenUnie?

13.28 uur – De uitslag wordt waarschijnlijk niet veel later dan 16.00 uur bekend. De Kiesraad maakt twee dagen later, op woensdag om 16.00 uur, in het gebouw van de Eerste Kamer, de officiële uitslag bekend.

13.26 uur – Hoe werkt de verkiezing van de Eerste Kamer. Vijf vragen en antwoorden.


Het Reformatorisch Dagblad bespreekt maandagavond de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer in een video-uitzending. De uitzending is op deze pagina te zien.

De uitzending met vertegenwoordigers van de christelijke partijen begint rond 20.15 uur en komt vanuit Nieuwspoort in Den Haag. Aan de uitzending werken mee CDA-Eerste Kamerlid mevrouw Van Bijsterveld en CU-senator Kuiper. Namens de SGP neemt Tweede Kamerlid Van der Staaij deel.

De uitzending is opnieuw een samenwerking met de Reformatorische Omroep.

De samenstelling van de Eerste Kamer ligt extra gevoelig, omdat het onzeker is of de coalitie van VVD, CDA en PVV een meerderheid krijgt. Als dat niet zo is, kan de SGP helpen het regeerakkoord tot uitvoering te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer