Binnenland
Bezuinigingen bedreigen recreant

HOENDERLOO – De bezuinigingen voor natuurorganisaties hebben gevolgen voor de veiligheid van toeristen in natuurgebieden. Zo kunnen er volgens Staatsbosbeheer minder evacuatiepaden achter campings worden aangelegd. Bij natuurbranden kan dat voor problemen zorgen.

Van onze verslaggever
4 March 2011 22:48Gewijzigd op 14 November 2020 13:57
Willem van Ark (r.), opzichter van Staatsbosbeheer en Willem Wolfswinkel van brandweer Hoenderloo. Foto RD
Willem van Ark (r.), opzichter van Staatsbosbeheer en Willem Wolfswinkel van brandweer Hoenderloo. Foto RD

Dergelijke branden vormen voor recreanten een onderschat gevaar, stelt Mike Mulder van Commissie Risicobeheersing Natuurbranden Veluwe. „Het aantal bosbranden is sinds de jaren 80 wel afgenomen, maar het aantal toeristen in de natuurgebieden is enorm gegroeid. Er zijn altijd wel mensen in een gebied als daar brand uitbreekt”, aldus Mulder.

Mulders collega bij de Veiligheidsregio Noord-Oost-Gelderland Allard van Gulik zei vorig jaar zelfs dat de kans op een natuurbrand met doden en gewonden in Nederland groter is dan de kans op een terroristische aanslag. „We hebben de afgelopen jaren meermalen met samengeknepen billen een natuurbrand bestreden. Het vuur ging in sneltreinvaart richting de bebouwing, maar op het laatste moment draaide de wind.”

De aandacht voor de veiligheid van recreanten op campings die in natuurgebieden liggen, is de afgelopen jaren fors toegenomen. Zo heeft de provincie Gelderland vorig jaar drie oefeningen gehouden met als doel de zelfredzaamheid van recreanten te vergroten. Ook worden er steeds meer vluchtwegen aangelegd, zodat zij in geval van een naderende bosbrand de camping snel kunnen verlaten.

Door de bezuinigingen voor natuurorganisaties is er echter de komende jaren amper geld beschikbaar om meer van zulke noodwegen aan te leggen.

Omdat er steeds meer dennenbos worden omgevormd in gevarieerde bossen is het aantal natuurbranden de laatste jaren afgenomen. In een naaldbos kan een bosbrand zich zeer snel uitbreiden, terwijl loofbomen de brand juist afremmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Natuurbranden

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer