Politiek
Links en rechts clashen over bijstand

DEN HAAG (ANP) – De linkse oppositie enerzijds en VVD, CDA en de PVV anderzijds vlogen elkaar dinsdag in het laatste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag flink in de haren over plannen om de bijstand aan te passen.

Links en rechts vlogen elkaar dinsdag in het laatste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen in de haren over plannen om de bijstand aan te passen.  Foto ANP
Links en rechts vlogen elkaar dinsdag in het laatste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen in de haren over plannen om de bijstand aan te passen. Foto ANP

Volgens PvdA-leider Job Cohen wordt de bijstand in de plannen „aanzienlijk gesnoeid”. Een moeder zou haar volledige uitkering van 1180 euro kunnen verliezen als haar volwassen en thuiswonende zoon 1500 euro zou gaan verdienen. „Onrechtvaardig, oneerlijk en asociaal”, aldus Cohen.

PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf verweet Cohen dat hij oordeelt over „niet bestaande of statusloze voorstellen”. Het ambtelijke document kan volgens hem nog „aan alle kanten worden aangepast”. Volgens De Graaf is het niet eerlijk om vier bijstandsuitkeringen in een huishouden te hebben als bij de buren een vader werkt met drie kinderen en moet sappelen om rond te komen.

Loek Hermans (VVD) en Elco Brinkman (CDA) sloten zich daar bij aan. Volgens Brinkman wordt het draagvlak voor de bijstand ondergraven met de huidige regels en wordt de situatie door de linkse oppositie gedramatiseerd.

Emile Roemer (SP) schetste een scenario waarin hij bijstand krijgt en zijn dochter een baan heeft en spaart voor samenwonen met haar vriend. „Dan was haar toekomst naar de knoppen want dan moet ze mij onderhouden. Het enige wat ik dan kan doen is haar het huis uitzetten.”

Cohen verweet de samenwerkingspartijen dat ze de rekening van de financiële crisis neerleggen bij de mensen die het niet kunnen dragen en tegelijk banken en bankiers met rust laten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer