Politiek
Christelijke provinciale lijsttrekkers houden moed

APELDOORN – Christelijke partijen in de provincie staan op verlies. Maar er zijn grenzen aan hoe ze de gunst van de kiezer willen winnen. „Dan ga ik maar ten onder aan een goed geweten.”

Van onze verslaggever
Foto ANP
Foto ANP

Drie provinciale lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP proefden maandag in de redactiezaal van het Reformatorisch Dagblad elkaars nieren over heikele onderwerpen. Tijdens een debat, uitgezonden via deze website en de site van de Reformatorische Omroep, constateerden ze dat de peilingen niet veel goeds beloven voor confessionele politiek.

Toch is dat geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten, vond de Gelderse CDA-lijsttrekker Jan Jacob van Dijk. „Ik proef hier de sfeer dat het niks meer is met de christelijke politiek en dat het ook nooit meer wat zal worden. Kom op! We hebben een heldere, waardevolle boodschap. Onze drie partijen kunnen absoluut het verschil maken als het gaat over hoe Nederland er over enkele jaren voorstaat.”

Het CDA in Gelderland zal volgens de peilingen meer dan halveren. Ook de ChristenUnie in Utrecht en de SGP in Zeeland, waarvan beide lijsttrekkers eveneens aanwezig waren, is een gevoelig verlies in het vooruitzicht gesteld. „De christelijke partijen hebben wel een consistent verhaal, maar kennelijk zijn we er onvoldoende in geslaagd om dat voor het voetlicht te brengen”, constateerde de Utrechtse ChristenUnie-lijsttrekker Carla Dik-Faber.

Eén van de meest voor de hand liggende oorzaken van de teruggang is de opkomst van de PVV, die in alle provincies voor het eerst meedoet. „Ik hoop het niet, maar ik acht het mogelijk dat een deel van de kiezers daarheen gaat”, zei de Zeeuwse SGP-lijsttrekker George van Heukelom, die eveneens gedeputeerde in zijn provincie is. „Die partij zet in op alles gratis, maar ze zeggen alleen niet waarvan dat dan betaald moet worden.”

Van Heukelom weigert mee te doen aan zulke retoriek, zei hij stellig. „Moeten wij dan ook popie-jopie gaan doen en vervolgens niet waarmaken wat we zeggen? Vanuit Bijbels oogpunt zeg ik: Nee. Dan ga ik liever ten onder aan een goed geweten.”

Tijdens het debat kwamen ook diverse andere interregionale onderwerpen aan bod, zoals de ecologische hoofdstructuur. CU-voorvrouw Dik bepleitte als enige dat de stukken grond die nodig zijn om aaneengesloten natuurgebieden te creëren, alsnog zonder uitstel worden aangekocht. „Nederland heeft sterke natuurgebieden nodig.”

SGP’er Van Heukelom wees op de „achterlijke wet- en regelgeving” op het terrein van natuurbescherming, waardoor boeren sterk belemmerd worden in hun bedrijfsvoering. „Kijk naar de ontpoldering, een kwestie die het gevolg is van ongelofelijk dwaze regels. Wij moeten eens een keer naar de natuur gaan kijken door de ogen van de landbouw.”

Daar nam CU’er Dik afstand van. „Nee, ik denk dat we door Góds ogen naar de natuur moeten kijken. Het is Zijn schepping waar we verantwoord mee om moeten gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer