Politiek
Opnieuw harde botsing coalitie en oppositie

DEN HAAG (ANP) – Twee dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn coalitie en oppositie opnieuw hard met elkaar in botsing gekomen over de bezuinigingen van het kabinet. Tijdens het verkiezingsdebat van het tv-programma EénVandaag in Rotterdam hekelden PvdA, SP en D66 de bezuinigingen op de zorg, in het onderwijs en op voorzieningen voor lage inkomens.

Loek Hermans (l.) voert het woord tijdens het verkiezingsdebat dat maandag in de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd gehouden. Foto ANP
Loek Hermans (l.) voert het woord tijdens het verkiezingsdebat dat maandag in de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd gehouden. Foto ANP

De lijsttrekkers voor de Eerste Kamerverkiezingen Loek Hermans (VVD), Machiel de Graaf (PVV) en Elco Brinkman (CDA) hielden de oppositie voor dat pijnlijke maatregelen onvermijdelijk zijn om de overheidsfinanciën op orde te brengen. „U kunt de problemen niet op het bordje van uw kleinkinderen schuiven”, aldus Hermans. Daarnaast wees hij er samen met CDA’er Brinkman op dat het kabinet het geld in de zorg en het onderwijs veel doelmatiger wil besteden.

De partijleiders Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) ontkennen niet dat er bezuinigd moet worden, maar vinden de plannen van het kabinet desastreus. „Het kabinetsbeleid is onrechtvaardig, oneerlijk en ten dele asociaal”, aldus Cohen. „Dit kabinet wil 18 miljard bezuinigen en de rekening bij de meest kwetsbaren neerleggen”, zei Roemer.

Belangrijk twistpunt in het debat was opnieuw de bezuiniging op het passend onderwijs, de extra hulp aan kinderen die bijvoorbeeld door een handicap moeilijk meekomen op school. „Het doet zo verschrikkelijk veel pijn dat er op zorgleerlingen wordt bezuinigd. Het is een aantasting van het onderwijs”, aldus Roemer. VVD’er Hermans antwoordde dat het niet zo kan zijn dat zoals nu één op de vijf kinderen ‘een stempel’ krijgt dat het extra hulp nodig heeft. PVV’er De Graaf haalde zich de woede van Roemer op de hals door te stellen dat de SP er op uit is in een klas 28 kinderen met een ‘rugzakje’ te hebben.

Eerder op de dag hadden de linkse politieke partijen samen met maatschappelijke organisaties al hun ongenoegen over het kabinetsbeleid opgeschreven in een manifest. Ze bekritiseerden daarin vooral de bezuinigingen op de regelingen voor mensen met een beperking.

Premier Mark Rutte noemde het maandagavond in het tv-programma Pauw&Witteman „onfatsoenlijk” hoe linkse partijen „een volledig verkeerde voorstelling van zaken” geven over de maatregelen van het kabinet voor de sociale zekerheid. Ook PVV-leider Geert Wilders reageerde eerder op de dag verontwaardigd. Volgens hem is er geen sprake van ontslagen onder mensen met een arbeidsbeperking en maken met name PvdA en SP zich schuldig aan „list en bedrog”.

Dinsdag treffen de partijen elkaar weer, dan voor de laatste confrontaties op tv voordat de kiezer woensdag zijn stem mag uitbrengen bij de Provinciale Statenverkiezingen. De statenleden bepalen op hun beurt de samenstelling van de Eerste Kamer. De Partij voor de Dieren verloor maandag een kort geding om deelname aan het verkiezingsdebat van de NOS dinsdagavond af te dwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer