Politiek
Cohen: Kabinetsbeleid is asociaal

ROTTERDAM (ANP) – Het kabinetsbeleid is „onrechtvaardig, oneerlijk en ten dele asociaal”. Dat zei PvdA-leider Job Cohen maandag in het verkiezingsdebat voor 1Vandaag.

Cohen. Foto ANP
Cohen. Foto ANP

Cohen viel in een debatje PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Machiel de Graaf aan op het sociale karakter van het kabinet, dat door de PVV gedoogd wordt. De Graaf counterde: „Dit is een sociaal kabinet, alleen al doordat we in tijden van crisis verantwoordelijkheid nemen. Er moet 18 miljard euro bezuinigd worden omdat minister Bos er een financieel rommeltje van maakte.”

Cohen verweet de PVV dat er bezuinigd wordt op de bijstand, op het passend onderwijs en dat er de beloften over meer agenten niet worden waargemaakt. De Graaf zei dat oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) in het vorige kabinet 2500 agenten wegbezuinigde. „Ik ben blij dat ze nog werk hebben. De PVV is nu de Partij van de Arbeid, meneer Cohen.”

Over de toekomst van de bijstand wilde Cohen weten of De Graaf onlangs uitgelekte kabinetsplannen steunt. Het gaat om een conceptwetsvoorstel van staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) waarin plannen staan voor mogelijke kortingen op de bijstandsuitkeringen van gezinnen waarin kinderen een baan hebben. Volgens Cohen kan dit deze gezinnen 600 tot 800 euro per maand schelen.

De Graaf daagde Cohen uit die rekensom naar hem te e-mailen omdat hij niet gelooft dat het om dergelijke bedragen gaat. „Verder kan ik erover zeggen dat het gaat om een voorstel, dat nog niet door de Kamer is gegaan. Ik zeg niet dat ik er afstand van neem, maar moet er nog naar kijken”, aldus de PVV’er.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer