Economie
Icesavespaarders: „De Jager moet IJsland tanden laten zien”

RIJSWIJK (ANP) – De vereniging van gedupeerde Icesavespaarders, Icesaving, vindt dat minister Jan Kees de Jager van Financiën zich niet langer moet gedragen als een tandeloze leeuw en dat het „tijd wordt dat de IJslanders merken dat ze de boel niet ongestraft kunnen belazeren”.

Minister Jan Kees de Jager (CDA), Financiën. Foto ANP
Minister Jan Kees de Jager (CDA), Financiën. Foto ANP

De president van IJsland sprak zondag voor de tweede keer een veto uit over terugbetaling van Icesaveschulden en legt de kwestie opnieuw voor via een referendum. Het parlement in IJsland nam vorige week met 44 van de 63 stemmen een akkoord over de terugbetaling aan. De regering van IJsland betreurt het besluit van de president, maar kan er niets tegen doen en moet nu wel een volksraadpleging uitschrijven.

Gerard van Vliet, de woordvoerder van Icesaving, vindt dat Nederland druk moet uitoefenen met bijvoorbeeld handelsmaatregelen of het blokkeren van de toetreding van IJsland tot de Europese Unie.

Icesaving komt op voor de belangen van 259 spaarders die meer dan 100.000 euro op hun Icesaverekening hadden staan. Zij vechten al meer dan twee jaar om hun geld, in totaal circa 25 miljoen euro, terug te krijgen.

De IJslandse regering maakte met ons land en met de Britse regering afspraken om geld dat na het omvallen van Icesave werd voorgeschoten aan spaarders te compenseren. In totaal gaat het om 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard terug moet naar Nederland. Icesave viel in oktober 2008 om, op het hoogtepunt van de financiële crisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer