Buitenland
„Spoedig einde aan noodtoestand Algerije”

PARIJS (ANP/RTR) – Aan de noodtoestand in Algerije, die sinds 1992 van kracht is, komt „binnen enkele dagen” een einde. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mourad Medelci maandag gezegd in een vraaggesprek met het Franse radiostation Europe 1.

Foto EPA
Foto EPA

Volgens Medelci zal de staat van beleg die president Abdelaziz Bouteflika al jaren in staat stelt op te treden tegen politieke tegenstanders, snel tot het verleden behoren. „Dat betekent dat wij in Algerije zullen terugkeren naar een rechtsstaat die ruimte biedt aan volledige vrijheid van meningsuiting, binnen de grenzen van de wet”, zei de bewindsman.

Na de recente volksopstanden in buurland Tunesië en in Egypte staat ook de regering van Bouteflika onder druk. Zaterdag trotseerden enkele duizenden Algerijnen een demonstratieverbod door de straat op te gaan om economische en politieke hervormingen te eisen.

Medelci zei niet te geloven dat het in zijn land zal komen tot een door het volk afgedwongen machtswisseling. „Algerije is Tunesië of Egypte niet”, zei hij. De protesten van de afgelopen tijd, die door de politie werden neergeslagen, waren volgens de minister georganiseerd door minderheidsgroeperingen met geringe steun onder de bevolking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer