Binnenland
Studentenprotest krijgt steun van oppositie

DEN HAAG (ANP) – Duizenden studenten en docenten protesteren vrijdag in Den Haag tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ze krijgen steun van een aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Een overzicht van de standpunten:

Duizenden studenten en docenten protesteren vrijdag in Den Haag tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.  Foto ANP
Duizenden studenten en docenten protesteren vrijdag in Den Haag tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Foto ANP

Oppositie:

PvdA: „Vrees voor gevolgen van bezuinigingen voor kwaliteit van onderwijs. Nederland zakt nu weg op de internationale lijstjes over investeringen in kennis. Waar het kabinet de ambitie uitspreekt koploper te worden, zakken we af naar de achterhoede. Het is ondoordacht om nu mensen te ontslaan om ze in 2015 weer aan te nemen. Kabinet moet zoeken naar alternatieven.”

SP: „Bezuinigingen zijn in tegenspraak met de doelstelling om de top vijf te halen met de Nederlandse kenniseconomie. Dit is afbraak van het hoger onderwijs. Duizenden mensen verliezen hun baan en de onderwijskwaliteit wordt minder. Verhoging collegegeld tot 5000 euro is onaanvaardbare drempel voor studenten.”

D66: „Bezuinigingen zijn keihard en de investeringen boterzacht. Bezuinigen en investeren zouden gelijk op moeten gaan. Van studenten mag je ook bijdrage vragen. D66 is voor een leenstelsel, maar altijd onder voorwaarde dat opbrengst naar hoger onderwijs gaat. Streng zijn voor langstudeerders mag, maar geen boetes voor studenten die er veel naast doen.”

GroenLinks: „Hoezo gaat de kwaliteit omhoog als we instellingen boete geven voor studenten die te lang over hun studie doen. Is toch perverse prikkel om studenten er door te jassen. Wij zien een bezuiniging van ongeveer 1 miljard euro.”

Coalitie:

VVD: „Steun voor de kabinetsplannen. Tweede Kamer is het ermee eens dat er bezuinigd moet worden zodat we later nog een economie hebben waar ze kunnen werken. Onderwijs moet grotendeels ontzien worden, en dat is gelukt.”

CDA: „Steun voor de kabinetsplannen. De lat moet omhoog in het hoger onderwijs. Er moeten meer contacturen komen en meer inzet van studenten. Door het CDA is de basisbeurs behouden. Wat heb je aan een diploma als er geen werk is? Of als je een derde moet betalen aan overheidsschuld die niet is afgelost. Wij geloven niet dat we met een zak geld de top vijf inrollen.”

Gedoogpartner:

PVV: Steun voor de kabinetsplannen. De partij vindt het niet kunnen dat universiteiten vrijdag hun colleges opschorten zodat studenten kunnen gaan protesteren. De PVV vindt dat docenten moeten worden gekort op hun salaris als ze vrijdag geen lesgeven om samen met hun studenten te kunnen protesteren. „Maatregel om langstudeerders aan te pakken is niet leuk, maar het is niet anders.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer