Binnenland
Urk boos over windmolenbesluit

URK – Het comité Urk Briest heeft donderdagmiddag verontwaardigd gereageerd op het feit dat de ministers Verhagen (Economische Zaken) en Schultz (Infrastructuur) definitief groen licht geven voor een windmolenpark bij Urk.

Regioredactie
Foto ANP
Foto ANP

Het comité noemt de procedures „ondemocratisch” en wijst erop dat er „geen maatschappelijk draagvlak voor de reuzenturbines” bestaat. „Een uniek stukje Nederland dreigt vernietigd te worden.”

Nabij Urk moeten binnen enkele jaren 86 windmolens van 200 meter hoog verrijzen, 38 molens op het land en 48 in het IJsselmeer. Daarmee is er sprake van het grootste windpark van Nederland. Het zou ruim 900.000 personen van elektriciteit moeten voorzien. Aanvankelijk was het plan om 93 molens te bouwen, maar de 7 windmolens die het dichtst bij Urk zouden komen, werden deze zomer geschrapt.

Volgens minister Verhagen past het windmolenpark goed in de kabinetsvisie. „Het park is een stap in het streven naar betaalbare, betrouwbare en schone energie. Nederland heeft een verstandige mix nodig van windmolens, gas, kolen, biomassa en kernenergie. Aan elke vorm van energie kleven nadelen, ook aan windenergie”, aldus Verhagen.

Van morgen tot en met 18 februari kunnen bezwaarmakers in beroep gaan bij de Raad van State. In de gemeente Urk leeft breed verzet tegen het windmolenpark. Bewoners vrezen dat het dorpsaanzicht ernstig wordt aangetast.

Woordvoerder Leen van Loosen van het comité Urk Briest zegt uiterst teleurgesteld te zijn in Den Haag. „We zijn er in de afgelopen jaren achter gekomen dat je bij dergelijk grote projecten als lokale gemeenschap totaal niet serieus wordt genomen. Geld en macht zijn de sleutelwoorden in dit verhaal.”

Het actiecomité vindt dat de regering met het windmolenpark „het Paard van Troje” binnenhaalt. „Het is te groot, te duur, omstreden.”

Urk Briest en Stichting Erfgoed Urk stappen naar de Raad van State en mogelijk naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. „Wij laten dit niet zomaar gebeuren. Urk en het IJsselmeergebied worden vernield.”

Ook de gemeente Urk tekent bezwaar aan bij de Raad van State. Het gemeentebestuur heeft de achterliggende jaren diverse malen gepoogd de plannen van tafel te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer