Binnenland
Groen licht voor windpark Urk

DEN HAAG – Politiek Den Haag geeft groen licht voor het definitieve plan voor het omstreden windpolenpark bij Urk.

Binnenlandredactie
Windmolens langs de A6 nabij Urk. Foto ANP
Windmolens langs de A6 nabij Urk. Foto ANP

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken donderdag bekend gemaakt. De ministers Verhagen (Economische Zaken) en Schultz hebben het uiteindelijke plan vastgesteld.

Vanaf morgen tot en met 18 februari kunnen bezwaarmakers in beroep gaan bij de Raad van State.

Op en langs de dijken nabij Urk moeten binnen enkele jaren 86 windmolens van 200 meter verrijzen, 38 molens op het land en 48 in het IJsselmeer. Daarmee is sprake van het grootste windpark van Nederland. Het zou ruim 900.000 personen van elektriciteit moeten voorzien.

Voor het park is een subsidie op grond van de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) ter beschikking gesteld van maximaal 880 miljoen euro (over een periode van 15 jaar) en een extra subsidie van 116 miljoen Euro vanwege het innovatieve karakter van het project.

Het Windpark Noordoostpolder past naar het oordeel van minister Verhagen goed in de energievisie van dit kabinet.

Onder meer de gemeente Urk en het actiecomité Urk Briest zijn fel gekant tegen het windmolenpark. Ze vinden onder meer dat de windmolens het aanzien van het vissersdorp ernstig aantasten. De gemeente Urk zal bij de Raad van State bezwaar aantekenen.

Het comité Urk Briest reageert donderdagmiddag verontwaardigd op het feit dat de ministers groen licht geven voor het windmolenpark nabij het vissersdorp. Het comité noemt de procedures „ondemocratisch” en wijst erop dat er „geen maatschappelijk draagvlak voor de reuzenturbines” bestaat. „Een uniek stukje Nederland dreigt vernietigd te worden.”

Woordvoerder Leen van Loosen zegt uiterst teleurgesteld te zijn in Den Haag. „We zijn er in de afgelopen jaren achter gekomen dat je bij dergelijk grote projecten als lokale gemeenschap totaal niet serieus wordt genomen. Geld en macht zijn de sleutelwoorden in dit verhaal.”

Urk Briest en Stichting Erfgoed Urk stappen naar de Raad van State en mogelijk naar het Europese Hof. „Wij laten dit niet zomaar gebeuren. Urk en het IJsselmeergebied als geheel worden vernield.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer