Buitenland

Lot klimaattop Cancun nog ongewis

CANCUN – De klimaattop in Cancun is zaterdagmorgen nog niet afgelopen. Hoewel Rusland en Japan hun eerder ingenomen standpunten wat versoepelen, ligt nu Bolivia dwars.

Wetenschapsredactie
11 December 2010 08:35
De klimaattop in Cancun. Foto EPA
De klimaattop in Cancun. Foto EPA

In de meest recente concepttekst staat dat de landen „overeenkomen geen gat te laten ontstaan tussen de eerste en de tweede periode van afspraken.” Volgens gastland Mexico reflecteert het document „de huidige status van de onderhandelingen”.

Door deze constructie is het mogelijk om verder te praten over het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt. Tegelijkertijd zorgt het ervoor voor dat landen vooralsnog geen nieuwe toezeggingen hoeven te doen over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Daar kunnen dan later nog afspraken over worden gemaakt.

Bolivia wijst vooralsnog het compromisvoorstel van de Mexicaanse voorzitter bij de VN-klimaattop in Cancun af. Er is niet genoeg geluisterd naar alle partijen, aldus het hoofd van de Boliviaanse delegatie, Pablo Solón, vrijdagavond (lokale tijd).

„De Verenigde Staten hebben een grote invloed op de tekst gehad. Dit is in wezen de tekst die de VS in Kopenhagen hadden voorgesteld”, reageert Solón op de ontwerptekst, en dat voorstel had Bolivia vorig jaar afgewezen.

Het lijkt erop dat Japan en Rusland op de laatste onderhandelingsdag op de VN-klimaattop in Mexico minder uitgesproken tegen een verlenging van het Kyotoprotocol zijn dan zij eerder stelden. Daardoor zou het belangrijkste struikelblok om te komen tot enkele afspraken, zijn weggenomen.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Patricia Espinosa presenteerde twee compromisteksten. De eerste omvat verlenging van het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt. De tweede ook de klimaatdoelen van de ontwikkelingslanden en de VS, die ‘Kyoto’ wel hebben ondertekend, maar niet geratificeerd, het zogenoemde akkoord van Kopenhagen.

Beide teksten kunnen samen een nieuw wereldwijd klimaatverdrag vormen. De vergadering moet evenwel de ontwerpakkoorden nog goedkeuren, ze kan er nog iets aan veranderen of het voorstel afwijzen. Dat is reeds het geval als Bolivia zijn harde lijn aanhoudt.

In de ontwerptekst worden alle landen opgeroepen de uitstoot van broeikasgassen ‘flink terug te dringen’ om te voorkomen dat de gemiddelde temperatuur op aarde meer dan 2 graden Celsius stijgt.

Het Kyotoprotocol is de afgelopen dagen onderwerp van discussie geweest op de top. Japan wil de afspraken niet verlengen, omdat er geen eisen worden gesteld aan China en omdat de VS niet meedoen. Tokio wil daarom liever een compleet nieuw verdrag overeenkomen.

De ontwikkelingslanden zijn echter huiverig voor het loslaten van het Kyotoprotocol, omdat zij vrezen dat er voorlopig niets komt van een nieuw verdrag. De arme landen kampen nu al met de ernstigste gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen, en willen dus tenminste Kyoto behouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer