Buitenland

Israël weg uit Libanees dorpje

JERUZALEM – Het Israëlische ministeriële comité voor nationale veiligheid heeft deze week een principebesluit genomen dat het leger zich zal terugtrekken uit het noorden van het dorpje Ghajar op de Golanhoogvlakte. Volgens de Verenigde Naties behoort het noordelijke gedeelte van Ghajar bij Libanon.

Alfred Muller
19 November 2010 21:16Gewijzigd op 14 November 2020 12:36
Israëlische militairen op de Golan. Foto Alfred Muller
Israëlische militairen op de Golan. Foto Alfred Muller

Het veiligheidskabinet accepteerde daarmee een voorstel van de VN en de commandant van de VN-vredesmacht Unifil in Libanon om het gebied te ontruimen ten noorden van de demarcatielijn tussen Libanon en Israël.

Het kabinet gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht de details van de terugtrekking te bespreken met de VN en de Unifil-commandant, generaal Alberto Asarta. De te treffen regeling moet ervoor zorgen dat de veiligheid van de Israëlische burgers geen gevaar loopt en het dagelijks leven van de inwoners van Ghajar niet wordt verstoord. Het veiligheidskabinet zal opnieuw over de terugtrekking spreken als de details ervan zijn geregeld.

Ghajar kwam onder Israëlisch bestuur na de Zesdaagse Oorlog van 1967. Het dorpje lag in Syrië, op de grens met Libanon. De status van het alevitische dorpje was aanvankelijk dezelfde als die van alle andere steden en dorpen in bezet gebied. In 1981 annexeerde Israël echter de Golan. De meeste bewoners van Ghajar maakten gebruik van het recht het Israëlische staats­burgerschap te ontvangen. Vandaag de dag bezitten de meesten van de ruim 2200 inwoners van Ghajar het Israëlische staats­burgerschap.

In mei 2000 besloot de Israëlische regering het leger terug te trekken uit Zuid-Libanon. Israël had in het zuiden van Libanon een veiligheidszone ingesteld om de kans op terreuraan­vallen van Palestijnen en later Hezbollah op Noord-Israël te verkleinen. De in 1978 opgerichte VN-vredesmacht Unifil (United Nations Interim Force in Lebanon) moest de Libanese regering helpen de controle in Zuid-Libanon te herstellen.

Voor de inwoners van Ghajar leverde de Israëlische terugtrekking uit Zuid-Libanon problemen op. De VN bepaalden dat de demarcatielijn –ook bekend als blauwe lijn– dwars door hun woonplaats liep. Toch trok Israël zich uit het noordelijke deel terug. De VN bevestigden daarop dat Israël de terugtrekking had uitgevoerd.

Na de aanval van het Hezbollah­leger op Noord-Israël in juli 2006 viel het Israëlische leger Zuid-Libanon opnieuw 
binnen. Israël heeft zich na 
de oorlog opnieuw teruggetrokken uit Zuid-Libanon – met uitzondering van Noord-Ghajar. In juni 2008 stelde de vredesmacht Unifil voor de Israëlische militairen in het noordelijke gedeelte van het dorp te ver­vangen door Unifil-troepen.

Momenteel wonen er 1550 inwoners van Ghajar in het noordelijke gedeelte van hun dorp. Als de Israëlische terugtrekking doorgaat, zal Unifil erop toezien dat alleen de inwoners van Ghajar zelf vanuit Libanon het dorp binnen kunnen. Dit om te voorkomen dat Hezbollahstrijders via Noord-Ghajar het zuidelijke gedeelte van het dorp binnentrekken en vervolgens Israël binnendringen. Unifil is er de afgelopen jaren niet in geslaagd een herbewapening van Hezbollah in Zuid-Libanon tegen te gaan.

Het is onwaarschijnlijk dat Hezbollah na de Israëlische terugtrekking uit Noord-Ghajar van verdere claims op de door Israël bestuurde gebieden af zal zien. Ten oosten van Ghajar liggen namelijk de zogenaamde Shebaa Farms. Het 25 vierkante kilometer grote gebied dankt zijn naam aan de graslanden waarop vroeger vee graasde. Hezbollah heeft de afgelopen jaren steeds gezegd dat de strijd tegen Israël door moet gaan omdat Israël zich niet uit het gebied heeft teruggetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer