Economie
OM seponeert fraudezaak tegen Janssen de Jong

DEN BOSCH (ANP) – Het openbaar ministerie heeft de strafzaak tegen het verdachte bouwbedrijf Janssen de Jong Infra wegens corruptie en omkoping voorwaardelijk geseponeerd.

Foto ANP
Foto ANP

Bij die beslissing heeft meegespeeld dat het bedrijf door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is beboet voor schending van de mededingingsregels. Justitie heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Janssen de Jong Infra betaalt meer dan 1,5 miljoen euro boete omdat prijsafspraken werden gemaakt. Ook aan twee voormalig vestigingsdirecteuren werden boetes opgelegd. Het is voor het eerst dat de NMa personen boetes oplegt voor kartelvorming. De boete voor Janssen de Jong Infra valt extra hoog uit, omdat het bedrijf opnieuw in de fout is gegaan.

Het bedrijf krijgt van justitie een proeftijd van twee jaar. De strafzaak tegen vijf ex-werknemers en negen ambtenaren gaat wel door en begint op 6 december. Zij worden beschuldigd van respectievelijk omkoping en corruptie.

In januari 2009 werden zij gearresteerd. De ambtenaren zouden Janssen de Jong vertrouwelijke informatie hebben verstrekt over projecten van de gemeenten Spijkenisse, Voerendaal, Landgraaf, Maastricht, Heerlen, Nuth, Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

De steekpenningen zouden hebben bestaan uit een auto, tuinaanleg, schilderwerk, verbouwingen, dure diners in exclusieve restaurants, een reis naar de Grand Prix van Monaco, tickets voor concerten en voetbalwedstrijden, dagjes uit en geldbedragen.

De meeste ambtenaren verloren hun baan en ook de verdachte medewerkers van Janssen de Jong Infra zijn niet meer in dienst van het bedrijf. Voor het strafproces zijn door de rechtbank in acht zittingsdagen gereserveerd. De uitspraak wordt medio januari verwacht.

Janssen de Jong reageerde donderdag verheugd op de beslissing van justitie om dochteronderneming Infra niet te vervolgen. Het bedrijf is teleurgesteld over de boete van de NMa en beraadt zich op nadere stappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer