Economie
IMF wil snellere hervormingen

WASHINGTON (ANP) – Drie jaar na het begin van de financiële crisis blijft de kwetsbaarheid van banken en andere financiële instellingen de zwakke plek van de wereld­economie. De schuldencrisis heeft de positie van banken opnieuw verzwakt, stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag.

Foto EPA
Foto EPA

Er moet dan ook harder worden gewerkt aan de hervorming van het financiële systeem, vindt IMF-directeur José Vinals.

„De financiële sector blijft de achilleshiel van de economisch herstel”, zei Vinals bij de presentatie van het halfjaarlijkse Global Financial Stability Report. Daarin concludeert het IMF dat de financiële sector er door de Europese schuldencrisis minder goed voor staat dan een halfjaar geleden. „De vooruitzichten voor de sector zijn door het economisch herstel wel verbeterd, maar er blijven grote risico’s”, aldus Vinals, hoofd van de IMF-afdeling kapitaalmarkten. „Het vertrouwen in de markten is nog lang niet terug; daardoor kunnen ze nog altijd snel terug­vallen in een crisis.”

De stabiliteit van het financiële systeem wordt van twee kanten bedreigd, lichtte Vinals toe. De hoog opgelopen overheidsschulden worden een steeds nijpender probleem, terwijl veel banken zich nog nauwelijks hebben hersteld na de vorige financiële crisis. Overheden hebben de grootste onrust over de schuldencrisis voorlopig weliswaar weten te in te dammen, maar er is volgens het IMF meer actie nodig om de financiële sector te stabiliseren.

Vooral in Europa is er reden tot zorg, bleek uit de woorden van de Spaanse IMF-econoom. Wereld­wijd moeten banken de komende twee jaar 4000 miljard dollar (circa 2900 miljard euro) aan nieuw kapitaal ophalen om hun schulden te herfinancieren. Driekwart van die verplichting ligt bij Europese banken. Dat kan grote problemen opleveren, als overheden tegelijkertijd veel geld moeten ophalen om hun eigen leningen door te schuiven. „De zwakke financiële positie van zowel overheden als banken kan een zeer schadelijke uitwerking op andere delen van de economie hebben”, zei Vinals.

Om de financiële wereld tot rust te brengen, moeten over­heden vasthouden aan hun plannen om tekorten op termijn terug te dringen, benadrukte hij. Daarnaast moet er veel harder worden gewerkt aan de hervorming van het finan­ciële systeem.

De strengere regels voor banken die tot nu toe zijn gepresenteerd, zijn volgens het fonds een goed begin, maar nog lang niet voldoende om alle problemen op te lossen. Zo moet het toezicht op de banken nog altijd worden verbeterd en moeten er inter­nationale oplossingen komen voor het faillissement van banken die in meerdere landen actief zijn. Daarvoor is echter brede internationale overeenstemming nodig, die tot nu toe moeilijk is te vinden, signaleert Vinals.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer