Politiek
Bijna 70 procent CDA voor samenwerking met VVD en PVV

ARNHEM – Bijna 70 procent van het CDA-congres gaat akkoord met deelname van het CDA aan politieke samenwerking met VVD en PVV.

Redactie politiek
CDA-leider Verhagen. Foto ANP
CDA-leider Verhagen. Foto ANP

Dat bleek zaterdag aan het eind van de middag op een historisch CDA-congres in de Rijnhal te Arnhem. Daar waren een zo’n 4500 CDA’ers aanwezig die mee wilden beslissen over de samenwerking. Het was voor het eerst in de bijna 30-jarige geschiedenis van het CDA dat de partij een formatiecongres organiseerde. Het was ook voor het eerst in de geschiedenis dat er zoveel CDA’ers op een congres aanwezig waren.

Uiteindelijk brachten 4033 CDA’ers hun stem uit; daarvan stemden er 2759 voor en 1274 tegen. In procenten uitgedrukt is dat een verhouding van 68 voor en 32 tegen. De telling van de stemmen vond plaats onder toezicht van een notaris.

CDA-leider Verhagen sprak na afloop van de stemming over “een feest”, dankte de partij voor het vertrouwen en hoopt dat de eenheid van de partij niet is geschaad door het debat.

De partij sprak de gehele dag over het al dan niet deelnemen aan de minderheidsregering van VVD en CDA dat wordt gedoogd door de PVV.

Aan begin van de middag deden partijvoorzitter Bleker en CDA-fractievoorzitter Verhagen een dringend beroep op de aanwezigen in stemmen. Van meet af aan was al duidelijk dat er een meerderheid voor zou zijn. Het applaus voor de voorstanders die hun mening naar voren brachten, was intensiever en langduriger dan voor degenen die zich verzetten tegen de samenwerking.

Opmerkelijk was dat veel bekende christendemocraten tegen de politieke samenwerking met de PVV zijn. Zo verklaarden minister Hirsch Ballin, minister Klink (die terugtrad als CDA-onderhandelaar), oud-premier Van Agt, oud-premier De Jong, oud-senator Hannie van Leeuwen, oud-CNV-voorzitter Terpsta en de twee dissidente Kamerleden Ferrier en Koppejan zich tegen. De meesten benadrukten dat ze wel binnen het CDA zullen blijven ook als de meerderheid van het congres voor zou stemmen.

Minister Donner, minister Eurlings en oud-burgemeester Leers van Maastricht spraken wel hun steun uit voor de samenwerking. Dat deed ook het CDA-Kamer Corüz. Als moslim heeft hij geworsteld met de vraag of hij akkoord zou moeten gaan met de samenwerking. Hij is tot de conclusie gekomen dat het akkoord, als het wordt gelegd naast de CDA-maatlat, goed is. “Als Kamerlid, als moslim steek ik mijn nek uit voor dit akkoord”, aldus het Kamerlid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer