Politiek
De snik van Verhagen

ARNHEM – CDA-partijleider Verhagen deed zaterdagmiddag tijdens het partijcongres in Arnhem een emotionele oproep aan zijn acherban om het regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV te steunen.

Redactie politiek
Foto ANP
Foto ANP

“Mijn opa was wethouder voor de rooms-katholieke partij, mijn vader is 81 –hij is hier ook- was gedeputeerde en ik ben al 34 jaar lid van het CDA. Ik houd van deze partij, ik geloof in deze partij”, zo zei Verhagen, terwijl zijn stem brak. Daarop kreeg hij een langdurige staande ovatie van de bijna vijfduizend aanwezigen.

De CDA-onderhandelaar zei dat zijn partij een traditie heeft van verantwoordelijkheid nemen “in plaats van die verantwoordelijkheid uit de weg te gaan”. De inhoud van het regeerakkoord is volgens Verhagen goed. Zijn partijgenoten doen er niet goed aan om het akkoord af te wijzen omdat de PVV het -vanuit andere motieven- steunt: ”Dan blijf ik zitten met de vraag waarom we dan aan deze formatie zijn begonnen.”

Waarnemend partijvoorzitter Bleker verdedigde de paragraaf over integratie en immigratie. “Deze is streng, maar rechtvaardig. De PVV heeft daar een verhaal bij, maar wij ook: Wij hebben de mensen, het verhaal, de energie en de inspiratie.” Op een kritische vraag van een aanwezige stelde hij dat uit de daden van het CDA zal blijken dat de partij pal staat voor vrijheden, ook van moslims. Verhagen voegde er aan toe dat de PVV in het gedoogakkoord accepteert dat CDA en VVD daar ook naar handelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer