Iets minder geld voor koningshuis
DEN HAAG (ANP) – Het koningshuis kost volgend jaar 39,2 miljoen euro. Dat is 422.000 euro minder dan dit jaar, blijkt uit de begroting van ‘De Koning’ die het demissionaire kabinet dinsdag presenteerde.
De besparingen worden vooral bereikt door een versobering van de privévliegregeling voor leden van het Koninklijk Huis en doordat koningin Beatrix een grote onderhoudsbeurt van haar zeilschip De Groene Draeck zelf betaalt. Deze aanpassingen van het budget waren al eerder bekendgemaakt.
Premier Jan Peter Balkenende besloot op aandringen van de Tweede Kamer het budget voor privéreizen van leden van het Koninklijk Huis vanaf 2011 te halveren tot maximaal 305.000 euro per jaar. Alleen prins Willem-Alexander en prinses Máxima mogen de kosten van privévluchten declareren. Het staatshoofd - koningin Beatrix - heeft altijd het recht om te vliegen. Ook als zij afstand doet van de troon, mag zij gebruik blijven maken van de vliegregeling.
Ook wordt er vanaf volgend jaar bespaard op de koninklijke trein en de personeelskosten van de Rijksvoorlichtingsdienst. Het koninklijke rijtuig wordt amper gebruikt, gemiddeld één tot twee keer per jaar.
De uitkeringen aan de koningin, Willem-Alexander en Máxima blijven vrijwel ongewijzigd. Beatrix ontvangt volgend jaar een inkomen van 829.000 euro (dat was 834.000 euro). Daarnaast heeft ze 4,3 miljoen euro te besteden aan haar eigen personeel en andere uitgaven die ze moet doen in haar hoedanigheid als staatshoofd.
De kroonprins en zijn echtgenote krijgen elk een inkomen van 246.000 euro (dat was 248.000 euro). Willem-Alexander krijgt een onkostenvergoeding van 1.386.000 euro, een verhoging van 10.000 euro. Voor Máxima is de onkostenvergoeding 626.000 euro.
Ruim 26 miljoen euro is bestemd voor ‘functionele uitgaven’. Daaronder vallen onder meer personeelskosten, het gebruik van het regeringsvliegtuig, het in stand houden van het rijtuigenpark en zaken als de verwarming en verlichting van de paleizen en bel- en internetkosten.
Ruim 5,6 miljoen euro is begroot voor de Rijksvoorlichtingsdienst, het Militair Huis (onderdeel van de Dienst van het Koninklijk Huis) en het Kabinet der Koningin, dat als schakel dient tussen het staatshoofd en de ministers. De kosten voor beveiliging, staatsbezoeken en het onderhoud van de paleizen vallen niet onder de begroting van ‘De Koning’.