Economie
Laatste waarschuwing voor financiële sector

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer geeft de Nederlandse financiële sector een laatste waarschuwing. Banken, verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsmaatschappijen krijgen nog een aantal maanden de tijd om werk te maken van het snijden in bonussen en het beheersen van de interne risico’s. Komt die zogeheten ‘code banken’ onvoldoende uit de verf, dan komt de Kamer met wetgeving, inclusief sancties.

Foto ANP
Foto ANP

Dat was de boodschap van een zeldzaam eensgezinde Tweede Kamer in het debat over het rapport van de parlementaire commissie-De Wit, die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de oorzaken van de internationale kredietcrisis. Die begon precies twee jaar geleden met de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Wat begon als een kredietcrisis in de VS eindigde in een wereldwijde economische crisis waarvan ook Nederland de gevolgen nog steeds voelt.

De Tweede Kamer kan weinig veranderen aan de ontwikkelingen in de internationale financiële sector, maar de Nederlandse banken en verzekeraars kan hij wel onder druk zetten. En dat gebeurt ook, op aangeven van SP-Kamerlid Jan de Wit, de voorzitter van de tijdelijke commissie ‘onderzoek financieel stelsel’. Hij waarschuwde donderdag dat het „gevoel van urgentie” dat er dringend iets moet veranderen alweer begint te „tanen”, vooral in de financiële sector zelf. „Een neiging terug te keren naar ‘business as usual’ valt duidelijk waar te nemen”, aldus De Wit. Hij wees onder meer op een terugkeer van de bonuscultuur in de bankenwereld en een toename van de handel in risicovolle producten.

Volgens De Wit is het „van cruciaal belang” dat de Kamer zich aansluit bij de aanbevelingen in zijn rapport en het kabinet achter de broek zit. Nederland moet volgens De Wit doortastend maatregelen nemen, als het internationale overleg over gezamenlijke acties traag blijft gaan en te weinig oplevert. „De Kamer moet zijn tanden laten zien en zich niet meer laten verleiden om aan de kant te staan”, zei De Wit.

De Kamer omarmde alle 27 aanbevelingen van de commissie. Daaronder is ook het voorstel om de code banken uit te breiden naar verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsmaatschappijen. En de code moet ook gaan gelden voor werknemers op de handelsvloer, waar die nu alleen geldt voor bestuurders en senior management. De Kamer legde er ook nog wat tijdsdruk bovenop. De uitbreiding moet voor het einde van het jaar gerealiseerd zijn, anders neemt de Kamer zelf het heft in handen.

De code banken werd vorig jaar opgesteld en gaat over risicobeheer binnen de bank, over beloningsbeleid en over toezicht. Ook staat er een moreel-ethische verklaring in en een ‘bankiersexamen’. De code is sinds 1 januari van kracht en volgde op een herenakkoord dat toenmalig minister Wouter Bos van Financiën had gesloten met de bankiers. In maart werd een monitoringcommissie ingesteld onder leiding van oud-Unilevertopman Antony Burgmans. Die zal eind dit jaar voor het eerst rapporteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer