Binnenland
„Voer nieuwe norm geluid windmolens snel in”

DEN HAAG (ANP) – Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM hoopt dat de Tweede Kamer snel instemt met nieuwe uniforme regels over het maximale geluid dat windmolens mogen produceren. „Het zou helderheid verschaffen aan ondernemers, duidelijkheid aan gemeenten en bescherming bieden aan burgers”, zei ze woensdag tijdens een debat.

Minister Huizinga. Foto ANP
Minister Huizinga. Foto ANP

Met de nieuwe norm, de zogenoemde Lden-norm, zou Nederland voldoen aan Europese richtlijnen. Maar een deel van de Kamer vreest dat de nieuwe norm inhoudt dat windmolens opeens meer geluid mogen produceren en dat mensen daar last van gaan krijgen. „Mensen moeten niet de indruk krijgen dat er hier doorheen wordt gerommeld dat ze meer geluid moeten verduren”, stelde PvdA-Kamerlid Diederik Samsom.

Andere Kamerleden gingen nog verder en wilden van de minister weten of ze via de nieuwe normering de komst van een windmolenpark in de Noordoostpolder mogelijk wil maken. Over de komst van het park bij Urk loopt momenteel een inspraakprocedure.

Huizinga ontkende dat dit het geval is. „Dit is niet geschreven op de Noordoostpolder. Het gaat over alle gemeenten die te maken hebben met een aanvraag voor een windmolenpark. Het beantwoordt de vraag wat ze als norm moeten stellen. Dat er bij een deel van de Kamer dan het woord Urk naar boven schiet, dat vertroebelt het beeld”, aldus de bewindsvrouw.

De VVD liet weten tegen de nieuwe normering te zijn. De invoering van „onomkeerbare stappen” moet eventueel overgelaten worden aan een nieuw kabinet, stelde Kamerlid Anne-Wil Lucas Smeerdijk. De PVV ziet sowieso niks in windmolens, zei Kamerlid Richard de Mos. „Wij doen alles om van die subsidieslurpende windmolen-ellende af te raken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer