Politiek
Geen algemene beschouwingen met Balkenende

DEN HAAG (ANP) – De Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer zullen dit jaar niet direct na Prinsjesdag plaatsvinden. Het traditionele debat over de plannen van het kabinet wordt gecombineerd met het debat over de regeringsverklaring van een nieuw kabinet.

Foto ANP
Foto ANP

Dat heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet woensdag gezegd. De algemene beschouwingen worden door velen beschouwd als het hoogtepunt van het parlementaire jaar. Maar een meerderheid van de fractievoorzitters vond het dit keer niet zinvol om nog met demissionair premier Balkenende in debat te gaan. Ze doen dat liever met een nieuwe premier en zijn ministersploeg.

Het bestuur van de Tweede Kamer heeft daarom besloten de algemene beschouwingen te combineren met het debat over de regeringsverklaring. Het demissionaire kabinet presenteert dinsdag, op Prinsjesdag, de Miljoenennota. De algemene financiële beschouwingen gaan wel door en staan op 28 en 29 september op de agenda. De financieel specialisten van de fracties gaan dan met demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) in debat over de rijksbegroting voor volgend jaar.

Eerder bleek al dat er 3,2 miljard euro moet worden bezuinigd om die begroting op orde te krijgen. Zo snijdt het demissionaire kabinet in het budget voor inburgering, wordt er gekort op de personeelskosten bij de overheid, gaan de accijns op sigaretten en shag omhoog en gaat de kinderopvangtoeslag omlaag.

Gezien de demissionaire status kan het kabinet op Prinsjesdag geen nieuwe plannen presenteren. Wel wilde het de begroting netjes overdragen, zodat nog tegenvallers moesten worden weggewerkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer