Politiek
Balkenende op Prinsjesdag naar New York

DEN HAAG (ANP) – Premier Balkenende vliegt op Prinsjesdag naar New York om vanaf woensdag de algemene vergadering van de Verenigde Naties te kunnen bijwonen. Hij vertrekt pas na het officiële gedeelte van de derde dinsdag van september en is dus eerst gewoon in de Ridderzaal waar koningin Beatrix traditiegetrouw de Troonrede voorleest.

Foto ANP
Foto ANP

De Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage leidt de Nederlandse delegatie in New York maandag en dinsdag. Woensdag neemt Balkenende het stokje over. Die dag is er topoverleg met staats- en regeringsleiders over de zogeheten millenniumdoelstellingen van de VN, die gericht zijn op de bestrijding van de wereldwijde armoede.

Bovendien nemen prins Willem-Alexander en prinses Máxima dezelfde dag in New York deel aan afzonderlijke bijeenkomsten: de prins over watermanagment, de prinses over de toegang tot financiële diensten van kleine bedrijven in de minst ontwikkelde landen.

Balkenende zei woensdag in een overleg met de Tweede Kamer dat hij tijdens de top vooral aandacht zal vragen voor onderwerpen die nog niet goed lopen, zoals de gelijke behandeling van mannen en vrouwen en de verbetering van gezondheidszorg voor moeders. Zaterdagochtend houdt de premier in de grote vergaderzaal een toespraak.

Tussendoor staan er tal van activiteiten op zijn programma, zoals een lunch met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Ook houdt Balkenende een toespraak over economisch herstel, gaat hij naar een receptie van de Amerikaanse president Barack Obama en ontmoet hij Nederlandse ondernemers die actief zijn in de Verenigde Staten.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), die ook verantwoordelijk is voor Ontwikkelingssamenwerking, gaat dit keer niet naar de VN-vergadering. Hij is als fractievoorzitter van het CDA druk met de formatieonderhandelingen met VVD en PVV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer