DEN HAAG (ANP) – De kans dat Haïti opnieuw binnen een jaar wordt getroffen door een natuurramp, is 50 procent. Dat zegt het Rode Kruis op basis van een analyse van weerpatronen.
Sinds het orkaanseizoen is begonnen in de regio, maken de hulporganisaties zich ernstige zorgen over de komst van een tweede natuurramp. De Haïtianen werden een half jaar geleden getroffen door een aardbeving van ongekende omvang. Daarbij vielen naar schatting meer dan 200.000 doden en raakten tussen de 1,2 en 1,5 miljoen mensen dakloos.
Een tweede ramp kan wederom veel slachtoffers maken omdat de mensen die dakloos zijn, verspreid wonen over de 1300 tentenkampen. Het land is fragiel. Het Rode Kruis stelt op basis van een analyse van weerpatronen dat de kans dat een orkaan Haïti treft 50 procent is. Het Amerikaans meteorologisch instituut NOAA voorspelt achttien tropische stormen, waarvan de helft tot een orkaan kan uitgroeien.
„Tropische stormen en orkanen zorgen voor enorme hoosbuien; er vallen tientallen millimeters per keer”, zegt algemeen directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis. „Tentenkampen moeten worden beschermd door goede afwateringsystemen en sanitaire voorzieningen. Het risico op uitbraak van ziektes is zeer groot. Niet alleen de wind vormt een risico, maar ook het water.”
„Wij bereiden ons voor door onder meer noodvoorraden aan te leggen in de tien meest kwetsbare regio’s in Haïti. Het gaat om onder meer voedsel, dekens, medicijnen, hygiënepakketten en waterzuiveringstabletten. Daarnaast zijn tentenkampen gecontroleerd in Port-au-Prince, Léogne en Jacmel die extra kwetsbaar zijn voor orkanen en overstromingen”, aldus Breederveld.
Ook inspecteren de medewerkers huizen die de aardbeving hebben overleefd en die groot en sterk genoeg zijn om grote groepen kwetsbaren te kunnen opvangen. In tentenkampen worden vrijwilligers getraind om bij de komst van een storm een evacuatie te kunnen coördineren en grote groepen mensen naar veilige zones te begeleiden. Samen met de Haïtiaanse overheid en de VN wordt gewerkt aan een evacuatieplan.