Buitenland
Brein aanslag Spelen 1972 overleden

DAMASCUS (ANP/AFP) – Het brein achter de Palestijnse terreuractie tijdens de Olympische Spelen in het Duitse München in 1972, Abu Daud, is zaterdag overleden. Hij was 73. Dat hebben Palestijnse functionarissen laten weten.

MÜNCHEN - De vlag hangt halfstok na de terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen in 1972. Foto EPA
MÜNCHEN - De vlag hangt halfstok na de terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen in 1972. Foto EPA

Daud, die eigenlijk Mohammed Daud Odeh heette, overleed aan nierfalen in de Syrische hoofdstad Damascus, waar hij in ballingschap leefde. Hij is zaterdag begraven. Daud was vroeger een van de leiders van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September, een splintergroepering van Fatah van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat.

Daud organiseerde de aanslag, die elf Israëlische sporters, vijf Palestijnen en twee Duitsers het leven kostte.

Het brein toonde nooit spijt. Na München stonden de Palestijnen volgens Daud eindelijk in de kijker van de internationale gemeenschap. Volgens hem was de actie legitiem, omdat hij de Israëlische sporters als militaire reservisten beschouwde en de Palestijnen in oorlog waren met Israël. Hij zei nimmer de intentie te hebben gehad om de sporters te doden, maar wilde hen gebruiken om Palestijnen uit Israëlische gevangenissen te krijgen.

In 1981 heeft de Israëlische geheime dienst Mossad hem naar zijn zeggen tevergeefs proberen te liquideren. In een café Warschau zou hij zijn neergeschoten door een dubbelagent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer