Obama zet progressieve agenda door
Vastberaden zet Barack Obama zijn streven naar gelijkberechtiging van homo’s door. Dat gebeurt stapje voor stapje. Want zo voorkomt de Amerikaanse president al te forse kritiek uit conservatieve hoek en al te veel lof van progressieve activisten.
Van kiezersbedrog kan Barack Obama nauwelijks worden beschuldigd. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2008 deed de toenmalige senator uit Illinois ruim 500 beloften. Volgens de website politifact.com heeft het Amerikaanse staatshoofd inmiddels 118 van zijn toezeggingen waargemaakt. Aan een kleine 250 voorstellen wordt momenteel concreet gewerkt. Slechts negentien plannen die twee jaar geleden werden aangekondigd, zijn niet van de grond gekomen.
Onder de beloften die Obama niet is nagekomen, vallen onder andere een voorstel om de Amerikaanse burger gelegenheid te bieden vijf dagen commentaar op een wetsvoorstel te geven voor de president de wet tekent. Ook slaagde Obama er niet in de toegezegde vergoeding voor buitenschoolse opvang te verdubbelen.
Belangrijker zijn natuurlijk de beloften die Obama wél heeft waargemaakt. Op ethisch gebied valt daarbij op dat de president langzaam maar zeker zijn toezegging gestand doet om Amerikaanse homo’s gelijke rechten te bieden.
Deze week ontving Obama maar liefst 250 voorvechters van homorechten op het Witte Huis, ter gelegenheid van de door hem uitgeroepen Gay Pride Month. Zijn uitspraken lieten aan duidelijkheid weinig te wensen over. „Het is goed om zo veel vrienden en bekende gezichten te zien”, begon de president zijn toespraak afgelopen dinsdag. „Ik wil jullie hartelijk bedanken voor het werk dat jullie dagelijks namens miljoenen in dit land doen, in het streven naar gelijkheid.”
Opvallend lovend
De homobeweging mag zich in dat streven ten volle van de steun van het Witte Huis verzekerd weten, benadrukte Obama. „De strijd gaat door – ook vandaag. Want ook al zien we ons als land met enorme uitdagingen geconfronteerd, we kunnen en zullen niet zaken die met basale gelijkheid te maken hebben, opzijzetten. We streven naar een Amerika waar niemand de pijn zal voelen van discriminatie om wie hij is of van wie hij houdt.”
Vier weken geleden liet Obama zich in een officiële verklaring ook al opvallend lovend uit over lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen. „Als Amerikanen hebben we een grondrecht dat alle mensen gelijk zijn geschapen en dezelfde rechten, privileges en mogelijkheden verdienen. Sinds de eerste dagen van onze onafhankelijkheid heeft onze natie ernaar gestreefd om die belofte waar te maken. Een belangrijk hoofdstuk in ons grootse, nog niet afgeronde verhaal is het streven naar eerlijkheid en gelijkheid namens de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele gemeenschap. Deze maand, als we stilstaan bij de onmetelijke verdiensten van deze Amerikanen, herhalen we onze vastbeslotenheid om te strijden voor gelijke rechten en een einde te maken aan vooroordelen en ongerechtigheid, op welk vlak dan ook.”
Dat streven heeft zich inmiddels in een aantal concrete maatregelen vertaald. Zo kunnen werknemers gezinsverlof krijgen voor de geboorte, adoptie of zorg van kinderen in een relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht. Ook breidde Obama het aantal belasting- en andere federale voordelen voor homoambtenaren en hun partners uit. Verder tekende de president een wet die haatzaaierij wegens seksuele geaardheid strafbaar stelt en hief hij het inreisverbod voor mensen met hiv op.
Woede
Hoewel het aantal concrete maatregelen vooralsnog beperkt is, blijkt steeds duidelijker dat Obama zijn progressieve agenda wil doorzetten. Op Vaderdag schokte Obama conservatief Amerika met uitspraken over het gezin. „Gezinnen kunnen in veel vormen voorkomen. Kinderen kunnen worden opgevoed door een vader en moeder, door één vader, door twee vaders, een stiefvader, een grootvader of een voogd.”
De suggestie dat kinderen ook door twee vaders kunnen worden opgevoed, wekte de woede van christelijke gezinsorganisaties. Tim Wildman, voorzitter van de American Family Association, uitte zijn verontwaardiging over de uitspraken van Obama. „Dit is de eerste keer in de geschiedenis van ons land dat een president Vaderdag als een excuus gebruikt om zijn radicale homoagenda te promoten en het woord ”gezin” totaal opnieuw te definiëren.”
Voor de homolobby gaan de stappen van Obama allemaal nog niet ver genoeg. Vooral het feit dat in het Amerikaanse leger het zogenaamde ”don’t ask, don’t tell-beleid” nog altijd van kracht is, is de beweging een doorn in het oog. Officieel mogen in de strijdkrachten geen homoseksuele militairen dienen, maar zolang ze niet openlijk voor hun geaardheid uitkomen, worden ze gedoogd.
Obama heeft steeds gezegd dat hij een einde aan dit beleid wil maken en homo’s ook in het leger gelijke rechten wil geven. Zelfs in zijn State of the Union herhaalde de president dat streven. Eerder deze maand stemde een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden voor herroeping van het don’t ask, don’t tell-beleid. Een definitieve stemming wordt mogelijk deze zomer gehouden, als een studie van het Pentagon naar het homobeleid van het leger is afgerond.
Beperkt
Barack Obama bezwoer verder bij herhaling dat hij wetgeving die het huwelijk als een exclusieve verbintenis tussen man en vrouw beschrijft, wil schrappen. Ook moeten wat hem betreft homo’s het recht krijgen om hun zieke partner in het ziekenhuis te bezoeken en recht op kinderbijslag krijgen.
Prof. Robert Volk, hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Boston, meent dat Obama vooralsnog beperkt is in zijn mogelijkheden om dergelijke grote veranderingen door te voeren. „Als de president deze wetten ongedaan wil maken, weet hij zich met grote tegenstand in de maatschappij geconfronteerd. Dat er een Democratische meerderheid in de volksvertegenwoordiging is, wil nog niet zeggen dat Obama elk wetsvoorstel er automatisch door krijgt.”
Volgens de hoogleraar zijn de maatregelen die Obama in de loop van zijn presidentschap ten gunste van homo’s heeft genomen slechts „lokkertjes” om de homolobby te vriend te houden.
Christelijke gezinsorganisaties zijn het duidelijk niet met de conclusie van prof. Volk eens dat het met de snelheid waarmee Obama zijn progressieve agenda doorvoert wel meevalt. Zag de president zich in de eerste periode van zijn ambtstermijn vooral geconfronteerd met het aanpakken van de economische crisis, de afgelopen tijd zet hij volgens hen stap na stap om traditionele ethische waarden in de Verenigde Staten om zeep te helpen.
„De aankondiging van Obama dat juni de maand van de Gay Pride zou worden, toont eens te meer dat Barack Obama homoseksuele activisten in de kaart speelt in hun eindeloze streven naar perversiteit”, meent Matt Barber, directeur van Liberty Counsel en advocaat voor gezinszaken.
Gruwel voor God
Barber wijst in dit verband op Jesaja 5:20: „Wee dengenen die het kwade goed heten en het goede kwaad, die duisternis tot licht stellen en het licht tot duisternis, die het bittere tot zoet stellen en het zoete tot bitterheid.”
„Obama heeft in dit geval opnieuw zijn positie als president misbruikt om officieel diverse vormen van abnormaal en verwoestend seksueel gedrag, zoals sodomie, goed te keuren en te promoten”, aldus Barber.
De Amerikaanse jurist benadrukt dat de Schrift uitdrukkelijk dit gedrag afkeurt en als een „gruwel voor God” omschrijft. Volgens hem steunt president Obama met zijn optreden het seculier humanisme. „Links Amerika probeert uit alle macht deze seculiere humanistische cultus aan onze maatschappij op te dringen en in stand te houden ten koste van hen die onze traditionele waarden en Bijbelse noties rond seksuele moraal naleven en koesteren.”
Dr. Albert Mohler, voorzitter van de Southern Baptist Theological Seminary, maakt zich vooral zorgen om de pogingen homo’s gelijke rechten in het leger te geven. „De drie belangrijkste institutionele obstakels voor de totale normalisering van homoseksualiteit in de maatschappij zijn het leger, wetten die over het huwelijk gaan en de kerken. Daarom zijn al deze drie instituten een direct doelwit van degenen die naar volledige acceptatie van homoseksualiteit streven.”
Culturele verschuiving
Het herroepen van het don’t ask, don’t tell-beleid zal een „enorme culturele verschuiving” voor Amerika inhouden, voorspelt Mohler. Het zal een verandering met „ontelbare consequenties” zijn. „Herroeping van het beleid zal niet het einde van het leger betekenen, maar wel een heel andersoortig leger. Het zal betekenen dat het veel onwaarschijnlijker wordt dat mensen die zich houden aan een Bijbelse opvatting rond seksualiteit dienst nemen. Beseffen Amerikanen wat dit betekent? Zijn ze voorbereid op een leger dat is ontdaan van hen die geloven dat homoseksualiteit niet het morele equivalent is van heteroseksualiteit?”
„Amerikaanse christenen moeten zich terdege realiseren wat er op het spel staat”, waarschuwt Mohler. „Er zijn maar weinig veranderingen in het leger die zo veel mensen zullen raken en zo’n directe bedreiging voor de christelijke overtuiging en religieuze vrijheid vormen.”
„Tenzij de politieke contekst drastisch verandert, zal het don’t ask, don’t tell-beleid spoedig geschiedenis zijn”, vervolgt Mohler. „De Amerikaanse strijdkrachten staan op het punt om voor altijd anders te worden. De zomer van 2010 geeft mogelijk een aardverschuiving in de geschiedenis van dit land te zien. Heeft iemand dat wel in de gaten?”