Binnenland

„U heeft ons Koninginnedag teruggegeven”

„U heeft ons Koninginnedag teruggegeven.” Koningin Beatrix had het niet mooier en kernachtiger kunnen zeggen. Koninginnedag 2010 in Wemeldinge en Middelburg was weer een ouderwetse, gezellige dag. Na regen, kwam zonneschijn.

30 April 2010 12:27Gewijzigd op 14 November 2020 10:28
Koningin Beatrix en de burgemeester van Middelburg. Foto ANP
Koningin Beatrix en de burgemeester van Middelburg. Foto ANP

Stevige buien trekken over Wemeldinge als koningin Beatrix en haar familie bij het Dorpsplein arriveren. Burgemeester Kramer –met oranje vlinderstrik– heet de koningin hartelijk welkom. „Gisteren hebben wij een ingetogen eerbetoon gebracht. Vandaag is het echter Koninginnedag 2010. Dat gaan we vieren. De oranjezon ontbreekt, maar met u in ons midden weet ik niet welke oranjezon beter is?”
Hij prijst de koningin voor dat wat zij voor Nederland betekent. „Onze monarchie is een pijler waarop heel veel rust.”De leden van de scouting langs de route zijn ook blij dat de Oranjes er zijn. Al de koninklijke familie voorbij is, kunnen ze zij zich weer bewegen. Zij zijn door en door nat en hebben het koud. „Wij moesten er vanmorgen al om half negen staan.”

De meeste prinsen en prinsessen gebruiken de aangeboden paraplu’s graag. Prins Willem-Alexander doet het zonder. Aan het einde van het dorp is zijn kostuum op verschillende plaatsen doorweekt.

De regen mag de pret niet drukken. De inwoners van Wemeldinge voeren de activiteiten met veel enthousiasme uit. De ringrijders doen volop mee aan het stoeltjesrijden, waarbij de paardrijders als de muziek stopt zo snel mogelijk op een stoel moeten plaatsnemen. De winnaar krijgt een prijs uitgereikt door prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

De Goesse familie Aarnoudse heeft al acht Oranjes de hand gedrukt. „Wie was die laatste eigenlijk?” Een stel Zeeuwse meiden volgt de koninklijke familie „door stad en land” en ziet dat nu graag „beloond met een hand.”

Een andere Oranjefans vraagt via een spandoek: „Welke Oranje wil gratis met mij op de foto?” Het lijkt een steeds grotere rage –vooral onder tieners– te zijn om samen met zoveel mogelijk prinsen en prinsessen op de foto te gaan. Vooral de kinderen van prinses Margriet lenen zich er graag voor.

Beveiligers houden het allemaal goed in de gaten. Op elke Oranje loopt dit jaar een beveiliger mee. Dat was andere jaren minder. Ook zijn er bewakers met kogelwerende schermen bij het gezelschap.

Prins Constantijn laat zich verleiden tot een rondje ringrijden vanaf een handgeduwde kar. Prinses Mabel –op hoge pumps en als enige in broekpak– rent van de ene naar de andere activiteit.

Bij de dijk staat een lange rij praalwagens opgesteld. Het is het laatste onderdeel van het programma voor het koninklijk bezoek. Vanaf de dijk zwaait de koningin naar de bouwers, ondertussen haar familie aanmanend zich te haasten, want door de late aankomst is het programma uitgelopen.

Via de A58 rijdt de koninklijke stoet naar Middelburg. De snelweg is schoongeveegd. Op viaducten –stuk voor stuk bewaakt door mannen van de Nationale Reserve– staan mensen te zwaaien.

Op het Middelburgse Damplein is het droog. De zon breekt voorzichtig door. De sfeer is direct anders. Sport- en muziekverenigingen presenteren zich. Prinses Máxima en prinses Laurentien tikken met een houten klomp enthousiast mee op de maat van de muziek.
Veel aandacht van de koningin en haar familie is er voor acht Arnemuidense vrouwen in dracht. „Er zijn in ons dorp nog 28 mensen die in klederdracht lopen”, vertelt een van hen, Schuit, als de koningin en prinses Margriet voorbij zijn. De ontmoeting met de koningin vindt zij „heel bijzonder. Dit maak je niet zomaar mee. Ja, heel bijzonder.”

Voor de poort naar het Abdijcomplex staan Middelburgers die op 30 april jarig zijn. Onder hen ook de echtgenote van de Middelburgse predikant van de gereformeerde gemeente, De Heer. „De koningin feliciteerde vooral de rij aan de overkant, maar ik heb handen gehad van prinsen.” Voor Louise Janse is het dubbel prijs. Zij is vandaag jarig, maar moet als de koningin voorbij is direct naar de Markt. Daar zal zij de hoge gasten samen met andere schoolkinderen toezingen.

Op het Abdijplein zingt het Westkappelse Koor uit volle borst en presenteert de Molukse gemeenschap zich.

De koningin heeft er bijzondere aandacht voor de ringrijders. Ze laat duidelijk merken dat de paarden haar wat doen. Een aantal van de dieren krijgt een aai over de neus of een klop op hals. Ze informeert belangstellend naar de paarden. Hier staat een koningin die echt van paarden houdt.

Langs de kerk van de omstreden ds. Hendrikse en de hoge Lange Jan vervolgt het gezelschap de route naar de Markt. Een enthousiaste vrouw uit het publiek biedt prins Constantijn een stroopwafel aan, maar hij geeft hem toch maar terug. Om praktische redenen. Op het plein voor het prachtige stadhuis doen prins Floris en prins Bernhard mee aan skilopen. Het gaat ze tot de laatste halve meter goed af, dan struikelen ze.

Kinderen van de reformatorische Petrus Immens- en de Herman Faukeliusschool uit Middelburg zingen de koningin een voor de dag gemaakt lied toe. „De koningin luisterde goed”, vertelt schooldirecteur J. W. Nieuwenhuyzen later. „Het was erg mooi. De kinderen hebben het wel koud gehad. Een aantal moest vanmorgen door de EHBO worden behandeld voor onderkoeling.”

Het bordes voor het stadhuis is rijk van bloemen voorzien. De koningin en haar familie nemen er plaats voor het afscheid. Prinses Margriet en haar man zijn er niet meer bij. Zij hebben afscheid genomen en moeten op reis naar Duitsland voor de begrafenis van de 43-jarige prins Carl Friedrich zu Löwenstein-Wertheim-Rosenberg een zoon van goede vrienden die verongelukte op een racecircuit.
Vanwege de uitvaart zijn ook prins Maurits en prinses Marilène er vandaag niet bij.

Burgemeester Schouwenaar van Middelburg bedankt de koningin voor haar komst. „U heeft gezegd dat Koninginnedag moet doorgaan. Dat getuigt van persoonlijke moed.”

Hij feliciteert de koningin met haar dertigjarig regeringsjubileum. Het publiek aarzelt een moment. Dan klinkt ergens van het plein een kreet. De duizenden aanwezigen reageren direct. Een gejuich stijgt op.

De koningin bedankt de inwoners van Wemeldinge en Middelburg voor hun inzet. „We hebben allemaal met een zekere spanning naar vandaag uitgekeken. U heeft ons Koninginnedag terugggeven.” Opnieuw gejuich. De koninklijke familie wuift. Het ”Oranje boven. Leve de koningin” rijst op langs de muren rond het plein. Einde van een ouderwetse Koninginnedag.

Voor foto's van de Koninklijke familie in Wemeldinge klik hier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer