President RMS pleit voor excuus
De nieuwe president van de Molukse republiek in ballingschap (RMS), mr. John Wattilete, roept de Nederlandse regering op tot een excuus voor de manier waarop de eerste generatie in de jaren na 1950 in Nederland is behandeld.
Dat heeft Wattilete desgevraagd aan deze krant laten weten. Nederland heeft, als oud-kolonisator, volgens hem te weinig gedaan voor het rechtmatige verlangen van het Molukse volk naar een eigen staat.Hij vindt dat een excuus op zijn plaats zou zijn. „Het zou heel moedig zijn van de Nederlandse regering om een statement te maken naar de eerste generatie en haar nazaten”, zegt hij. „Het gaat immers wel om een koloniaal verleden dat eeuwen heeft geduurd.”
Zijn oproep wordt ondersteund door de echtgenote van oud-RMS-president Chris Soumokil, die in 1966 door Indonesië is geëxecuteerd vanwege zijn strijd voor een vrije Molukse republiek. Zijn weduwe wordt door de Molukse gemeenschap in Nederland op handen gedragen.
Ze laat weten „heel erg teleurgesteld” te zijn in de Nederlandse regering. „Molukkers waren het meest trouwe volk van het Koninkrijk der Nederlanden. Er zijn Molukkers vanwege hun trouw aan de Nederlandse vlag onthoofd door Japanners. De Nederlandse regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en alsnog haar excuus aanbieden voor de manier waarop ze het Molukse volk heeft behandeld.”
Deze week vieren veel Molukkers het 60-jarig bestaan van hun staat. De RMS werd echter vrijwel direct na de proclamatie op 25 april 1950 onder de voet gelopen door Indonesië.
Sinds de dood van Soumokil is in Nederland een RMS-regering in ballingschap actief. De eerder deze maand geïnstalleerde Wattilete is de vijfde president van de Molukse republiek. Hij pleit niet langer in eerste instantie voor een vrije republiek op de Molukken, maar voor een vrije volksraadpleging op de Molukse eilanden. „Als men op de Molukken in vrijheid kan spreken, zal men massaal voor de RMS kiezen.” Die vrijheid is nu nog ver weg: RMS-sympathisanten kunnen rekenen op lange gevangenisstraffen.
De gewijzigde koers van RMS-president Wattilete komt hem op kritiek te staan van onder andere weduwe Soumokil, die vindt dat Wattilete zich onvoldoende inzet voor de Molukse zaak.