Buitenland
De nucleaire mogendheden op een rij

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev hebben donderdag in Praag een nieuw verdrag voor de beperking van hun kern­wapenarsenaal getekend.

Buitenlandredactie
De Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China zijn de vijf ‘officiële’ atoommachten. Zij hebben het non-profileratieverdrag (NPT) ondertekend. Hiermee beloven ze geen kernwapens te verspreiden. De VS en Rusland beschikken over 90 procent van alle atoomwapens op aarde. Een overzicht:

VERENIGDE STATEN: De Verenigde Staten hebben circa 2000 kernwapens. Dat worden er met het nieuwe verdrag 1550.

RUSLAND: Het Kremlin beschikt officieel over ongeveer 3000 strategische kernwapens, maar volgens sommige waarnemers zou Rusland als erfgenaam van de Sovjet-Unie een voorraad hebben van 14.000 kernwapens.

FRANKRIJK: Dit land bezit nog ongeveer 300 kernwapens.

GROOT-BRITTANNIË: De voorraad van Groot-Brittannië bestaat uit minder dan 200 strategische kernwapens en 4 onderzeeërs om kernraketten af te vuren.

CHINA: Het nucleaire wapenarsenaal van China wordt geschat op ongeveer 250 kernwapens. China heeft beloofd geen kernwapens in te zetten tegen landen die niet over die wapens beschikken.

Noord-Korea, India en Pakistan zijn geen officiële nucleaire mogendheden, maar verhullen niet dat ze graag over atoomwapens beschikken. Van deze drie heeft alleen Noord-Korea het non-profileratieverdrag ondertekend.

NOORD-KOREA: Volgens experts beschikt het communistische Noord-Korea over genoeg materiaal om zes tot acht atoombommen te maken. Noord-Korea trok zich in 2003 terug uit het NPT-verdrag.

INDIA: India zou genoeg materiaal hebben voor ten minste honderd kernwapens en erkent zelf een nucleaire mogendheid te zijn.

PAKISTAN: Dit land zou over genoeg hoog verrijkt uranium beschikken om dertig tot vijftig atoombommen te maken.

IRAN: Iran wordt er door vooral de VS van verdacht in het geheim aan een atoombom te werken. Het Iraanse regime zegt dat het nucleaire programma slechts civiele doeleinden dient. Iran heeft het non-profileratieverdrag ondertekend en be-weert geen kernwapens te hebben en die ook niet te willen.

ISRAËL: Israël hult zich in stilzwijgen over zijn nucleaire bewapening. Algemeen wordt aangenomen dat het land over kernwapens beschikt. Het zou in ieder geval genoeg in huis hebben om 100 tot 200 kernbommen te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer