Buitenland
Schotenwisseling in Kashmir

Tussen India en Pakistan is het langs de grens in Kashmir tot een schotenwisseling gekomen. Voor zover bekend zijn daarbij geen gewonden gevallen. In de Indiase deelstaat Rajathan zijn bovendien legervoertuigen waargenomen. De Indiase autoriteiten spreken van een routineoefening.

RTR/ANP

De schietpartij en de troepenverplaatsingen komen op een moment dat de spanning tussen India en Pakistan weer hoog is opgelopen. India houdt een in Pakistan opererende rebellenbeweging verantwoordelijk voor de aanslag op het parlement in New Delhi. Daarbij kwamen vorige week veertien mensen om het leven, onder wie de daders zelf.

India en Pakistan zijn al drie keer met elkaar in oorlog geweest. Twee daarvan gingen om Kashmir, dat uit een Indiaas en Pakistaans deel bestaat. De Indiase premier Vajpayee verklaarde woensdag niet uit te zijn op nog een gewapend conflict met Pakistan, maar voegde eraan toe dat wat hem betreft alle opties open staan.

In Kashmir strijden de terreurgroepen Jaish-e-Mohammed en Lashkar-i-Taiba tegen het Indiase bestuur India. India zegt dat Pakistan deze en andere organisaties van wapens voorziet en steunt. Islamabad zegt alleen morele steun te verlenen. New Delhi eist dat Pakistan de groepen ontmantelt.

De Pakistaanse premier Musharraf kwam donderdag aan in China, waar hij vijf dagen zal blijven. Bij zijn aankomst riep China zijn land en India op terughoudend te opereren en de problemen al pratend op te lossen. Musharraf zal in China besprekingen voeren over Kashmir, maar ook over buurland Afghanistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer