Koning Simeon van Bulgarije keerde terug als premier
Het leven van koning Simeon II van Bulgarije toont overeenkomsten met dat van koning Michael van Roemenië. Ook Simeon komt als kleine jongen op de troon.
Het is dan 1943. Zijn vader, tsaar Boris III, is kort daarvoor overleden. De zesjarige Simeon wordt tsaar of koning van Bulgarije. Drie regenten nemen zijn taken waar.In september 1944 nemen de Russen de macht over in het land aan de Zwarte Zee. Zij executeren de drie regenten en stellen communisten aan. Koning Simeon II blijft met zijn moeder, koningin Giovanna, en zijn zus, Maria-Louisa, in het koninklijk paleis bij de hoofdstad Sofia wonen.
In 1946 houden de Sovjets een volksraadpleging. Daarin zegt 97 procent van de Bulgaren een republiek te willen, melden de Russen. De Van Saksen-Coburgs en Gotha moeten daarop het land verlaten.
Eerst woont koning Simeon –hij doet geen afstand van de troon– in Egypte, waar zijn grootvader van moeders zijde, koning Victor Emanuel III van Italië, in ballingschap leeft. In 1951 vestigt Simeon zich in Spanje.
Op zijn 18e verklaart hij nog steeds de tsaar van alle Bulgaren te willen zijn. Effect heeft de verklaring niet.
Simeon gaat naar een militaire academie in de VS en studeert later in Spanje. Hij vindt een baan in het bedrijfsleven.
In 1962 trouwt Simeon met de Spaanse, aristocratische doña Margarita Gómez-Acebo y Cejuela. Zij krijgen vijf kinderen: de prinsen Kardam (1962), Kirill (1964), Kubrat (1965), Konstantin-Assen (1967) en prinses Kalina (1972).
De val van het communisme in 1989 brengt een grote ommekeer in het leven van Simeon teweeg. In 1990 krijgt hij een nieuw Bulgaars paspoort en in 1996 bezoekt hij zijn vaderland weer voor het eerst na vijftig jaar. De Bulgaren ontvangen de koning met veel enthousiasme.
In 2001 start Simeon een nieuwe politieke partij: de Nationale Beweging Simeon II. Hij belooft de Bulgaren de corruptie aan te pakken en de economie te verbeteren. Bij de verkiezingen dat jaar haalt hij 120 van de 240 parlementszetels binnen.
Koning Simeon II wordt premier. Hij weet Bulgarije de NAVO binnen te krijgen en bereidt de toetreding tot de Europese Unie voor. De armoede blijft, met als gevolg dat Simeon bij de verkiezingen van 2005 zwaar verliest. Hij staat de regering nu nog met raad en daad ter zijde.
De familie Van Saksen-Coburg en Gotha is momenteel met zorg vervuld over de toestand van oudste zoon van koning Simeon. Prins Kardam (1962) raakte in 2008 zwaargewond bij een auto-ongeluk. De prins –ook aanwezig op het feest ter gelegenheid van de 40e verjaardag van prins Willem-Alexander– uitte kortgeleden weer enkele woorden. Eind januari verslechterde zijn toestand echter plotseling weer.
Dit is de derde aflevering in een tweewekelijkse serie over koninklijke families zonder troon.